За поредна вечер недоволните от властта се събраха в центъра на София, за да поискат оставката на кабинета "Орешарски".

Около 19.40 във вторник започна 89-ият протест. Стотици блокираха движението на площад "Независимост".

След 20 часа, шествието се насочи по обичайния маршрут - към сградата на Народното събрание, където също се чуха призиви за оставки.

По данни на МВР, демонстрантите са били около 200 души. Протестът протече спокойно. Няма данни за инциденти и задържани.

Освен традиционните вече прояви на недоволство част от протестиращите написаха жалба до Европейската комисия, съобщи БНТ. Според противниците на кабинета тя е провокирана от упражненото полицейско насилие и натиск срещу тях. Основно жалбата е подписана от демонстранти от Благоевград, които пристигайки в столицата за участие в протестните шествия бяха подложени на няколко полицейски проверки.

"На едно от идванията в Благоевград от протеста в София на Е-79, на главния път, ни спряха с готови призовки. 16 полицаи ни връчиха призовки за явяване в Първо РПУ-Благоевград без да знаем защо и как", обясни Илия Сивиков, организатор на протеста в Благоевград.

Още една новост стартира - започна национална подписка за оставка на кабинета "Орешарски". Идеята е тя да приключи в Деня на независимостта - 22 септември, когато ще бъде връчена на управляващите.

Към 21 часа хората се разотидоха и протестът приключи.

Проведе се поредният контрапротест пред Президентството. Част от симпатизантите на кабинета се срещнаха с посланика на Германия Матиас Хьопфнер, за да обсъдят с него своите искания и виждания за развитието на България.