Малко преди 11 часа група от около 10-15 здрави момчета започнаха, в района, разделящ градинката на СУ от Парламента, да правят опити за провокации към органите на реда.

Първоначално те тръгнаха да бутат огражденията, но петте реда полицаи и жандармеристи на това място не им позволиха.

Протестът се променя, става агресивен, установи МВР
Още...

В един момент същите „протестиращи" смениха тактиката, опитвайки се да издърпат към себе си металното ограждение. Те опитаха да вържат една от металните решетки с верига и да я издърпат. И този техен опит се оказа неуспешен.

Демонстрантите все пак успяха да измъкнат две заграждения, които обаче веднага бяха върнати от служителите на реда.

Междувременно тази малко група здрави момчета приканваха и другите от протеста да се присъединят към тях, но отново без резултат.

Един от протестиращите, който беше активен при опитите за преминаване на загражденията, бе арестуван от полицаите. След кратка вербална престрелка между тях, двама служители на реда го хванаха от двете страни, докато трети му изви ръцете, след което го стисна през врата. През това време други полицаи застанаха пред него и се опитаха да го скрият от камерите и репортерите. Човекът бе завлечен до полицейска кола, която веднага потегли към най-близкото РПУ.

В един момент заместникът на Борисов, Цветан Цветанов, излезе заедно с други депутати от ГЕРБ и за кратко отиде до протестиращите симпатизанти на ГЕРБ там, където бяха правени опити да се изтръгнат загражденията.
Това не може да продължи повече, коментира той и поиска избори, колкото се може по-скоро.

Цветанов защити и полицаите, заявявайки, че нямат вина, че са на барикадата. Той не успя да отговори на въпроса дали политизирането на протеста означава и неговият край.

Истинска еуфория сред „спонтанно" протестиращите предизвика появата на част от депутатите на ГЕРБ.

Някои протестиращи обаче отново се опитаха да пробият полицейския кордон и да премахнат загражденията между тях и депутатите от ГЕРБ. Истинско изпитание за служителите на реда се превърна тази „спонтанна" проява  на герберите. Полицаите се опитваха да опазят и самите народни избраници, които искаха да са максимално близо до народа.

За мен е важно какво се генерира от тези протести, които са вече над 80 дни, каза пред медиите още Цветанов. Това, което е важно и което трябва да се знае, че нашият лидер и партия ГЕРБ призовахме всички наши симпатизанти, членове, които искат да бъдат солидарни с тези протести, нека да изразят своята гражданска позиция, подчерта Цветанов. Всички граждани имат своята гражданска позиция, допълни Цветанов. Според него единственото решение е оставка на правителството и предсрочни избори.

Той не отговори еднозначно дали ГЕРБ са докарали свои симпатизанти на протести, коментирайки само, че партията му можела да направи по-сериозна организация от настоящата пред парламента. Цветанов обясни, че ГЕРБ не са спирали свои симпатизанти, които желаят да дойдат пред законодателния орган и да изразят гражданската си позиция.

Почти по същото време депутати от БСП отидоха да поговорят с хората от контрапротеста, които са на метри от другите протестиращи, заели позиция край храм-паметника Св. Александър Невски.

Напрежението пред Народното събрание продължи да ескалира, след като протестиращите още от сутринта недоволстват за плътния кордон бронирани коли на жандармерията пред депутатския вход на сградата и се опитват да преминат загражденията.

Броят на полицаите непрекъснато се увеличава, допълнително пристигнаха и три коли на жандармерията. Протестиращите освиркаха полицаите и се стигна до леки сблъсъци между двете страни. Пострадали обаче няма.

Недоволните граждани няколко пъти се опитаха да преминат плътния кордон от полицаи, но неуспешно. Съвсем скоро ситуацията бе овладяна без тежки прояви на насилие и от двете страни.
Протестиращите все още са обсадили задния вход на НС и упорито освиркват народните представители. Не стихват и призивите за оставка.

В същото време обстановката при контрапротестиращите е спокойна. Те са разположени при храм-паметника "Св. Александър Невски", разделени от полицаи и заграждения. Подкрепящите правителството не скандират, а са издигнали плакати и трикольори.

Прави впечатление, че към 11:30 протестът пред парламента е намалял значително и вече хора почти не се забелязват, като основните групи са точно към входа на градинката.