Два протеста огласиха „триъгълника на властта" в столицата тази вечер.

126-тият ден на антиправителствения протест #ДАНСwithme се засече с демонстрация, организирана от Национално движение „Свобода" във връзка с бежанската вълна към България и изтичането на мораториума върху продажбата на българска земя на чужденци.

Протестът на Движение „Свобода" започна още около 18:00 часа пред президентството, докато през това време се събираха и протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски.
50-тина души със знамена на движението и патриотични плакати като „Българският дух ни води - заедно сме силни" и „Един народ, едни цели, един живот - свобода за всички" се обявиха за затваряне на границата с Турция и удължаване на мораториума, независимо от цената на подобно решение.

Част от този протест бяха добилият спорна слава Бисер Миланов, февруарският протестиращ и един от критичните участници в срещите със сегашната власт Митко Грозев, както и Мадлен Кирчева, която редовно участва на т. нар. контрапротест.
Полицията бе уведомена за демонстрацията и бе построила плътен кордон, за да не могат двете групи протестиращи да се сблъскат. В началото част от антиправителствения протест се доближи плътно до кордона и започна да надува своите традиционни свирки и вувузели, както и да подмята призиви към своите „колеги" да си тръгнат. Това обаче не се случи и малко по-късно те се изтеглиха назад, за да блокират за 126-ти път движението по бул. „Цар Освободител".

Там протестиращите срещу Пламен Орешарски се построиха с плакати в ръце, за да изпишат „За чисти ръце", което е новата голяма инициатива на Протестна мрежа. Те настояват за национален референдум по въпроса "Трябва ли да се забрани достъп до класифицирана информация и участие в органите и предприятията на държавната власт и местно самоуправление на служители и агенти на Държавна сигурност".

От другата страна на полицейския кордон обаче не се съгласиха, че оставката на правителството и тази операция са най-важният проблем на България в момента.
Искаме да се затворят моментално границите, тъй като има не бежанци, а пришълци от 50 държави. Това са крайни ислямисти. Другото дори по-важно е продажбата на нашата земя, обяви Бисер Миланов пред news.bg, като според него на България се готви „сценарият Палестина". Той сподели, че протестът е организиран от „Свобода", но е подадена ръка на всички, независимо от политическата принадлежност.

Миланов също минава за „контрапротестиращ" и посещава срещите в Министерски съвет с Пламен Орешарски, но обяви, че „пришълците" и българската земя могат да променят ситуацията и той и приближените му да се обърнат срещу сегашното правителство. Очаквано най-големите му критики са към вътрешния министър Цветлин Йовчев.
Митко Грозев обяви, че е видял съобщението за протеста във „Фейсбук" и тъй като остро го вълнува темата за земята е решил да се присъедини. Той бе категоричен, че народът трябва да отстои онова, което са ни завещали предците ни, а земята е най-свещеното, което имаме. Грозев бе категоричен, че ако мораториумът наистина падне на 1 януари 2014 година, то срещу правителството ще се обърнат голяма част и от онези граждани, които засега имат търпение към него.

Съвсем други бяха страстите и дневния ред на антиправителствения протест, където пред news.bg един от неофициалните лидери на #ДАНСwithme Цветозар Вълков обяви, че другата демонстрация измества истинския дневен ред на страната. Вълков не пожела да коментира обстойно темата с бежанците и българска земя и обяви, че другият протест „не разбира от тези въпроси". Той се е запознал с техните позиции мнения и е наясно, че не познават какви промени в законодателството са необходими, за продължи мораториумът например. „Проблемът с бежанците пък е на правителството, затова - оставка", отсече той.

Това, което според Вълков истински вълнува обществото в момента е друго. „Обществото иска прозрачност", настоя той и бе категоричен, че първо трябва „да си оправим собствения двор", да се спре задкулисието и да се разбере кой и как води кадровата политика в държавата, а чак след това да се заемем с други теми. "Не са обикновените хора, които решават проблеми като този с бежанците и за това ги избираме тях, за да са експерти, но те не са експерти", обобщи той.