Депутатите започнаха спорове в пленарната зала на Народното събрание дали да оставят или да запазят район "Чужбина" на второ гласуване в Изборния кодекс. Припомняме, малко преди това народните представители отмениха машините за гласуване за редовните избори, а после ги върнаха.

Председателят на парламентарната Десислава Атанасова запита какви избирателни списъци ще се формират, колко ще са, на каква методика ще стъпва това в район "Чужбина". Моля да го направим и да изясним въпросите в една по-спокойна атмосфера непосредствено след приемането на Изборния кодекс да се формира експертна група, заедно с ЦИК, ГРАО и МВР да участват така, че да няма ощетени български граждани в България и ощетени избирателни райони у нас. Никой не е правил досега преброяване на българските граждани в чужбина, подчерта тя.

Дончев: ПП и ДБ спекулират, ловят призраци

Дончев: ПП и ДБ спекулират, ловят призраци

Десислава Атанасова: Манипулациите няма да минат

Къде в ЕС има район чужбина и как той е уреден, запита от своя страна Петър Чолаков от ДПС.

Мирослав Иванов веднага репликира депутата от ДПС и запита Петър Чобанов да каже коя държава в ЕС 25% от нейното население живее в чужбина? В коя държава? Тук като си говорим за доверие на гражданите, те са загубили доверие в управниците, които вече 30 години ги гонят. Вие не сте подготвени да спечелите уважението и доверието на българските граждани, обърна се Иванов към ГЕРБ.

Доверието на хората не е загубено заради машините, а проблемът е в главите на ГЕРБ. Проблемът е в нечистите ви помисли като се опитвате да направите внушения, че изборният процес може да се манипулира, изтъкна Мирослав Иванов.

Искрен Митев от ПП заяви, че проблемът с район чужбина е голям и се сещаме за него, когато пътуваме или трябва да търсим вниманието на българските граждани зад граница. Всеки път успяваме да им напомним защо са избягали от България, коментира депутатът от ПП. Много често започнахме да виждаме как мъртвите души решават изборите в България, посочи той.

С прегласуване върнаха смесено гласуване на местния вот и ПП и ДБ в зала

С прегласуване върнаха смесено гласуване на местния вот и ПП и ДБ в зала

Преправиха текстове, които Христо Иванов и Кирил Петков нарекоха "забележителен качамак"

Бившият финансов министър и настоящ съпредседател на ПП Асен Василев настоя за изслушване на председателя на ЦИК Камелия Нейкова какво са установили за протоколите от чужбина, защо ги има и къде ги има. Василев настоя по време на утрешното заседание на парламента да бъде изслушана Нейкова, за да обясни колко са невалидните протоколи и какво представляват те.

В крайна сметка по искане на Десислава Атанасова от ГЕРБ дебатът по район "Чужбина" бе прекратен. Спорът на депутатите бе да остане ли текстът в Изборния кодекс кух или не, тъй като още сутринта в началото на дебатите законотворците решиха да запазят избирателния район.

ПП и ДБ в един глас: Машинното гласуване беше убито

ПП и ДБ в един глас: Машинното гласуване беше убито

Забележителен качамак - или тежка аматьорщина, или целенасочен хаос