Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова и министърът на здравеопазването и социалното развитие на Руската федерация Татяна Голикова подписаха в Москва Договор за социална сигурност, съобщиха от пресслужбата на социалното ведомство.

Договорът за социална сигурност е съобразен с общоприетите принципи и норми на международното право в областта на социалната сигурност.

Той е извънредно необходим на българската страна, предвид големия брой наши граждани, работили и работещи в Русия, чиито социални права бяха останали без защита вече няколко години след денонсирането на Спогодбата за социално обезпечаване със СССР.

В персоналния обхват на договора са включени лицата с местоживеене на територията на договарящите се страни и които са техни граждани, а също и на членовете на семействата на посочените лица.

В материалния обхват от българска страна са включени обезщетения: за временна неработоспособност; обезщетения за майчинство; пенсии за инвалидност поради трудова злополука или професионална болест; пенсии за осигурителен стаж и възраст и за инвалидност поради общо заболяване; наследствени пенсии; пенсии, несвързани с трудова дейност (пенсия за военна инвалидност, пенсия за гражданска инвалидност, социална пенсия за старост, социална пенсия за инвалидност, пенсия за особени заслуги, персонални пенсии); семейни помощи за деца и помощи при смърт.

Предвидени са изключения в специфични случаи, като специално при командироване по смисъла на договора се предвижда срок от 2 години (с възможност за продължение с още 1 година) за запазване на принадлежност към законодателството на изпращащата страна.