Лидерът на "Изправи се.бг" Мая Манолова настоя за оставката на председателя на ЦИК заради "незаконно и нахално решение на комисията, с което тежко се нарушава и на практика се пренаписва Изборният кодекс".

Става въпрос за решение на ЦИК относно имената на коалиците. Във въпросното решение от 27 януари е записано, че "наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията".

Манолова обясни, че за да бъдат регистрирани за участие в предстоящия вот, те трябва да възпроизвеждат имената на една или няколко от партиите в коалицията. Решението засяга формации като "Изправи се.бг" или "Отровното трио".

Тя е категорична, че това е политическа поръчка и саморазправа с опоненти извън парламента. Според нея по този начин ЦИК се превръща в бухалка на партиите на статуквото.

"Демократична България" обжалва решение на ЦИК за имената на коалициите

"Демократична България" обжалва решение на ЦИК за имената на коалициите

Според ДБ поставеното условие е неясно

Манолова подчерта, че предложението е лично на председателя на ЦИК Александър Андреев и е подкрепено от членове на Комисията, излъчени от всички партии в парламента. Това обстоятелство тя определи като "брутално".

Лидерът на "Изправи се.бг" съобщи, че са подадени жалби във ВАС, защото не ставало дума само за политически произвол, а за тежко нарушение на Изборния кодекс. "Какви избори да очакват гражданите, ако първите решения на ЦИК са в нарушение на закона?", изрази недоумение тя.

Според Манолова това решение на ЦИК издава паниката на управляващите и на партиите в парламента. Тя негодува, че по този начин граждански формации са принудени да използват имената на партиите, което никой от тях не желаел.

Ако "Изправи се.бг" искаше да е партия, щяхме да регистрираме такава, категорична е тя.

По нейни думи поправката се отнася специално за "Изправи се.бг" и цели да спре явяването на сдружението на изборите.

Движение "България на гражданите" също се присъедини към обжалването на решението на ЦИК. Според ДБГ то е в нарушение на Изборния кодекс и ЦИК иска да "опраска" извънпарламентарната опозиция. Според тях Комисията влиза в противоречие със собствената си практика, като през 2017 година, когато текстът на закона е бил същият, комисията е регистрирала коалиции с избраните от тях имена.

От "Възраждане" пък съобщиха, че ЦИК е премахнала от протокола на Секционните избирателни комисии параметъра "Брой на неизползваните бюлетини".

Според тях решението е "скандално", защото отваря врата за манипулации на изборите, тъй като няма да има информация колко са използваните бюлетини.

Припомняме, по-рано днес беше съобщено, че "Демократична България" и Единната народна партия също обжалват решението на ЦИК за имената на коалициите. Според тях това дискриминира гражданското участие в предстоящите избори.