Съдбата на 169 миньори беше разрешена на спешна среща при премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

Става въпрос за 169 служители в мини, които не могат да се пенсионират след вдигане на възрастта за пенсиониране, тъй като са работили във вече закрити рудници.

Проблемът беше разгласен от националния омбудсман Мая Манолова, която се ангажира със случая и присъства и на днешната среща. Тя гарантира, че ще бъде инициатор и на последващи законови промени, които са нужни.

"Днес справедливостта възтържествува за всички заварени случаи за ранното пенсиониране на миньори", каза Мая Манолов.

Присъстващи миньори благодариха на премиера и на омбудсмана.

От своя страна финансовия министър Владислав Горанов обясни, че случаят с 169-те миньори е достатъчно сериозен, за да се привлече вниманието на правителството и на премиера.
"Всички тези 169 души са със социално осигурителни права и това е достатъчно голяма група хора, за да се ангажира вниманието на правителството", посочи министърът, като допълни, че това се е случило и с "достатъчно звучното участие на националния омбудсман".

Горанов обаче посочи и че не може през социалноосигурителните права да се решават структурни проблеми на икономиката, а дисбалансите създават постоянно напрежение.
Според оценката на финансовия министър преструктурирането на въгледобивния сектор е почти приключило.

Припомняме, казусът е, че точно преди декемврийските празници миньори разбраха, че губят правото си за по-ранно пенсиониране заради промени в наредбите. Проблемът на миньорите от закритите през миналата година рудници се оказа, че въпреки че имат по 20 и няколко години стаж, не могат да се пенсионират при навършени 45 години и 6 месеца.