Омбудсманът Мая Манолова ще инициира промяна в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с която да бъде защитено правото на пенсия на съкратените миньори от ликвидирани рудници.

От съкратени миньори омбудсманът е бил сезиран за изменение в КСО, което влиза в сила от 1 януари 2018 г. и според което вече съкратените миньори от ликвидирани рудници не могат да се пенсионират. 

На 23 декември т. месец минни работници се събраха пред общината в гр. Кюстендил, за да изразят несъгласието си с отнетото им социално право. Те поканиха омбудсмана и й представиха проблема, а тя се ангажира да се срещне с управителя на НОИ веднага след коледните празници.

Днес омбудсманът е провел среща с управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) г-н Ивайло Иванов, подуправителя г-жа Весела Караиванова и експерти от осигурителния институт. На срещата са присъствали и представители на засегнатите миньори.

На срещата днес от осигурителния институт са уверили, че до началото на следващата година ще бъде изготвен финансов анализ за засегнатите от промяната случаи, въз основа на който омбудсманът ще инициира законодателния текст в защита пенсионните права на съкратените миньори от ликвидираните рудници.