"Правителствените мерки като кризисен ПР на всяка една от партиите в управляващата коалиция. Много скоро те ще се върнат като бумеранг срещу кабинета." Това заяви в ефира на БНР лидера на Изправи се, България Мая Манолова.

По думите й обещаваните 2 млрд. лева за антикризисните мерки ще се усетят като 0 лева от българските домакинства. Тя определи увеличението на пенсиите, така както се предлага, като елементарна пропаганда. Хората бяха излъгани през януари, втори път ще са излъгани сега, категорична е Манолова.

Бившият омбудсман заяви, че намаляване на ДДС може да стане само през законодателни предложения, които още не са направени, затова "Изправи се, България" ще внесе в Народното събрание подписка за 0% ДДС на битовите сметки - ток, вода, парно, природен газ.

Искаме нулево ДДС върху стоките от малката потребителска кошница, таван на цените на основните хранителни продукти. Искаме въвеждане на необлагаем минимум за работещите бедни, което ще означава +70 лева веднага за хората, които са на минимална работна заплата. Искаме преизчисляване на пенсиите, добави Манолова.

Тя призова да не се оправдават с привнесена инфлация. По думите й средноевропейската е 7%, а официалната за България е 14,4%. Според нея, ако правителството продължава да се държи по същия начин, инфлацията няма да спре да расте.

Мая Манолова коментира и темата за евентуални предсрочни избори. Тя заяви, че няма политици или редови граждани, които да искат предсрочни избори, защото "не е нужна политическа криза на българския народ", но допусна правителството на Кирил Петков да не издържи до края на тази година. Четворната коалиция пропиля шанса, който имаше българското общество за анти-ГЕРБ модел на управление", допълни тя.

Според Манолова България няма право да вдига ветото пред Северна Македония за преговори с ЕС, но прогнозира, че каквото и решение да бъде взето от управляващите по темата, това няма да разцепи правителството.

Хлябът без ДДС, 467 лв. минимална пенсия и по-евтини горива

Хлябът без ДДС, 467 лв. минимална пенсия и по-евтини горива

Щедрото раздаване на ресурс нямало да доведе до скок на инфлацията, уверява Петков