Омбудсманът Мая Манолова изпрати напомнящо писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК).
В него тя предупреждава, че остават по-малко от пет месеца, в които според действащото изборно законодателство трябва да се проведат три симулации на дистанционно електронно гласуване, съобщиха от администрацията на националния обществен защитник.

Темата бе подробно обсъдена по време на работната среща на Мая Манолова с българи, които живеят зад граница.

Изборният кодекс императивно предвижда при провеждане на избори след 1 януари 2018 г., да се създаде възможност за експериментално дистанционно гласуване до края на 2017 г. За целта трябва да има три последователно проведени избора, включително частични, при което се гласува за несъществуващи партии, коалиции или кандидати. Съгласно разпоредбите на ИК, разходите по електронното дистанционно гласуване се осигуряват от държавния бюджет.

"С безпокойство установих, че до момента не е проведена нито една симулация. Няма данни да е сформирано и предвиденото в Изборния кодекс постоянно действащо специализирано звено към ЦИК за техническо осигуряване и технически контрол на дистанционното електронно гласуване", пише омбудсманът до членовете на ЦИК.

Тя категорично заявява своето опасение от "повторение на ситуацията с неосъщественото машинно гласуване".

Омбудсманът предупреждава, че започнатият европейски проект с бенефициент Държавната агенция за електронно управление и партньор ЦИК, с предмет "Изграждане и внедряване на система за дистанционно електронно гласуване". Срокът за този проект е близо две години. По никакъв начин не може да бъде аргумент или оправдание за нереализирането на експерименталното гласуване, тъй като това ще е в нарушение на императивните текстове на Изборния кодекс, е позицията на омбудсмана.
В писмото си тя припомня, че възможностите за електронно дистанционно гласуване бе един от въпросите на проведения национален референдум през 2015 г.