Новите мерки не са толкова тежки, строги и драматични, а проблемът е с ниските компенсации на бизнеса. Това заяви лидерът на гражданското сдружение "Изправи се. БГ" Мая Манолова в сутрешния блок на БНТ.

Всичките мерки на властта са насочени около периода на изборите. Помощите, които дават, са опит за купуване на гласове. Справедливостта в мерките отсъства, категорична бе Манолова. Тя подчерта, че обединението в политиката е необходимо, за да може да бъде демонтиран Борисов от власт и да помете неговото управление.

Издадоха заповедта за финансиране с 24 лв. на ден за неплатената отпуска на работниците

Издадоха заповедта за финансиране с 24 лв. на ден за неплатената отпуска на работниците

Работодателят трябва да задържи служителите си през този период

Провалът на Борисов в управлението на кризата с коронавируса е пълен, смята Манолова. Според нея хората са оставени да се оправят сами. Какъв е планът на правителството, който доведе до там, че няма линейки, болнични легла, апарати за плазма, пари за ПСР тестове, запита Манолова.

"Борисов със сигурност не може да се справи с управлението на кризата. Това, което аз не чух и хората не чуват е какво ще се промени в здравната система, как ще се оптимизира и реорганизира болничната помощ и здравната система. Ако нищо не променят отлагането във времето с три седмици пак ще ни докара до същото", акцентира бившият омбудсман.

За нея проблемите и грижата за хората не се делят на леви или десни, а дали подкрепят обществото в техните каузи. Хората са разтревожени от коронавируса и притеснението им е от мерките на правителството, посочи Манолова.

24 лева на ден компенсация е твърде ниска сума за човек в принудителен отпуск. Бизнесът също е безкрайно притеснен, защото компенсациите от първата вълна на коронавируса не са стигнали до тях, обясни Манолова и определи новата помощ от правителството като "мизерни пари".

От щедрите обещания, които се дадоха реално до бизнеса са стигнали 173 млн. лв. за малките фирми, отчете бившият национален обществен защитник.

Манолова запита къде е солидарността в ковид кризата? Ако заедно ще налагаме мерките, нека депутатите също да получават по 24 лева на ден, партиите нека да се откажат от техните субсидии, призова тя.

Според нея в Бюджет 2021 няма нищо за хората, реформи не се правят и няма трайни политики в държавния бюджет. Манолова подкрепя увеличаването на заплатите, но по какъв начин ще се подкрепят доходите и заплатите на хората, които работят в частния сектор.

Депутатите счупиха рекорда да си повишават заплатите, а за хората не помислиха, негодува Мая Манолова, която очаква ръст на лошите кредити от други небанкови финансови институции.

Манолова предупреди, че истинският проблем е с водната криза, пет големи областни града са застрашени от безводие. Проблемът с водата в язовирите и управлението на водната криза е огромен, призна тя. Парите, дадени от правителството в тази сфера били непрозрачни, каза Манолова.