Лидерът на ПП "Изправи се България" Мая Манолова предложи решение на кризата с КЕВР, съобщават от пресцентъра на партията. Тя призова депутатите да гласуват промени в Закона за енергетиката.

Тя изтъкна, че в Закона за енергетиката има пропуск - не е предвидено да се прави избор на заместник- председател, който да изпълнява функциите на Председателя, когато той отсъства или е в отпуск или болнични.

Тази празнота в закона е запълнена в Правилника за дейността на КЕВР, като е предвидена възможност Председателят на КЕВР да упълномощава някои от членовете на КЕВР да изпълняват функциите на Председателя в негово отсъствие. Но в случая, Председателят на КЕВР не може да упълномощи друг член на КЕВР, защото вече публично е известно, че той самият е незаконно избран.

От ПП "Изправи се, България" предлагат още тази седмица депутатите от парламентарните групи да се обединят, като внесат и гласуват изменение и допълнение в Закона за енергетиката, като дадат възможност при определени обстоятелства членовете на КЕВР да имат право да изберат един от тях за временно изпълняващ функциите на Председател на КЕВР, примерно със срок до три или шест месеца.

Според Манолова по този начин ще се намери бърз изход от създалата се правна криза в управлението на КЕВР. Това може да стане, ако има политическа воля за това, категорична е тя.

От политическа гледна точка, в навечерието на предстоящите парламентарни избори, е по- добре да се направи предложеното от нас изменение и допълнение в Закона за енергетиката, отколкото да се удължава агонията в работата на 47-то Народно събрание с още 20 дни само и само да се избере нов Председател на КЕВР, изтъкват от Изправи се България.

Не трябва да се пропуска и фактът, че съществува реална възможност да не може да се съберат необходимите гласове за избор на нов Председател и тогава правната криза в управлението на КЕВР ще продължи.

Припомняме, че миналата седмица Конституционният съд (КС) заличи от правния мир петте месеца и половина, през които Станислав Тодоров беше шеф на КЕВР.

Шефът на КЕВР: Заради решението на Конституционния съд спираме изцяло работа

Шефът на КЕВР: Заради решението на Конституционния съд спираме изцяло работа

Станислав Тодоров ще се оттегли чак когато влезе в сила решението на КС