„Има проблеми със свободата на медиите в целия Европейки съюз", това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на конференция на тема „Свободата на медиите", организирана от Института за социална интеграция и Фондация „Фридрих Еберт".

Бившият премиер заяви, че има една тревожна тенденция в немалко европейски държави, включително и в България. Той посочи, че от години се говори за това, че политическото влияние на Берлускони например се дължи на монопол върху някои частни медии. Станишев изтъкна, че свободата на медиите и словото са едни от фундаменталните ценности на Европейския съюз.

Лидерът на БСП допълни, че никога отношенията между властта и медиите не могат да бъдат перфектни и обикновено те са напрегнати. Властта винаги смята, че медиите са прекалено критични и че правителството например е критикувано несправедливо, допълни Станишев.

Той посочи, че в класацията на „Репортери без граници" България попада на 71-во място, като през 2008-ма година страната ни е заемала 58-мо място. Станишев коментира това като негативна тенденция, която за съжаление наблюдава не само в България.

Сергей Станишев посочи че у нас основните телевизии и печатни медии са разделени между две големи групировки. Немалка част от българските печатни медии са собственост на хора от бизнеса, които имат и други бизнес интереси и по този начин са поставени в зависимост самите журналисти. Има монополизация и на рекламния пазар, допълни Сергей Станишев.

Той посочи, че има монополизация и по отношение на разпространението на печатните медии в България. Сергей Станишев припомни изказване на премиера Бойко Борисов, който преди време заяви във Виена, че в България медиите работят в една комфортна среда без правителството да се меси.

Сергей Станишев каза, че за първи път Европейският парламент и Европейската комисия се занимават с медиен закон в една от страните членки на Съюза. Станишев уточни, че става въпрос за Унгария, която в момента председателства съюза. Медийният закон там ясно ограничава свободата на медиите, въвежда изисквания за баланс и възможност за контрол върху съдържанието. Освен това са предвидени много тежки санкции за журналисти и медии в случай, че не спазват закона.

Сергей Станишев припомни, че подобни идеи има и в България. Съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев е заявил, че е необходим нов закон по отношение на клеветата. „Любовта от първите месеци от управлението постепенно се изпарява и се чувства една нервност от страна на правителството", обясни Сергей Станишев.

Той коментира и масовото подслушване и го определи като феномен. Срегей Станишев посочи, че според оценки на експерти за миналата година са прилагани близо 20 000 СРС-та, което е два пъти повече от тези през 2009-та. Той посочи че скандалите през изминалите седмици поставят под въпрос както начина на управление на сраната, така и отразяването на тези записи.

Сергей Станишев припомни, че през 2007-2008-ма година също е имало изтичане на подобни съмнителни информации, които обаче са разкрили доста сериозни факти и проблеми. Медиите са и политически инструмент, и инструмент за формиране на обществените нагласи. По думите на бившия премиер натискът и контролът в интернет пространството са най-трудни.

Лидерът на БСП разграничи някои от основните места, от които идва натискът над медиите - от властта, политическата цензура, собствениците на дадената медия и обществените настроения.

Станишев постави въпроса дали е достатъчен като инструмент етичният кодекс на българските медии и дали той функционира. Лидерът на БСП запита как медиите виждат ролята си в предстоящите избори. На конференцията в НДК дойдоха още Илияна Йотова, Петър Курумбашев, Антон Кутев и много чужди представители.