Профилактични прегледи и изследвания на всички бременни жени, включително и на здравно неосигурените, е предвидено от страна на работната група сформирана към Министерски съвет по заповед на премиера Сергей Станишев от 20 март 2008 г.

Сред предложенията на работната група са и идеята за изработване и приемане на национална програма за профилактика на наследствени заболяванията, задължително разкриване на здравни кабинети във всички детски градини, училища, обслужващи звена и специализирани институции за деца и да се създаде постоянен контрол на медицинските интервенции извършвани с деца.

По идея на експертите от работната група, ще се създаде и специализиран орган за деца, отглеждани в специализирани институции, който да отговаря за координацията на дейностите за закрила на децата, и който да изгради и поддържа единна информационна система структурираща цялостната информация за грижата за всички деца в страната.

Кметът на съответната община пък ще трябва да създаде подобно звено, което да координира политиките на всички институции насочени към децата.

Работната група настоява и за оптимизация на процедурата по осиновяване, както и заседаване на единен национален регистър на децата, в който да се вписва всяко дете още с раждането му.

Относно децата със специални образователни потребности и тяхното интегриране в детските и учебни заведения Комисията предлага за всяко едно дете да бъде създавана индивидуална образователна програма и да му се доставят безвъзмездно учебници, помагала и технически средства и апаратура.

Кабинетът постави срок на всички министри до 30 ноември 2008 г., към чиито министерства се отнасят предложенията на работната група да изработят и да внесат за разглеждане в Министерски съвет съответните нормативни актове.