40 години след атентата срещу папа Йоан Павел II обвиненият Махмет Али Агджа обяви, че българите са пожертвани.

"Ватикана знае истината, Кремъл, американското правителство знаят каква е истината", казва Аджа пред Нова телевизия в специално интервю за предаването "Ничия земя". Аджа обясни, че е посочил тези имена, но е било нужно да го направи. На въпрос познавал ли е българинът Сергей Антонов, той отговори така: "Българите бяха определени като бойни имена, в шпионските игри се правят тези неща". И бе категоричен - "българите бяха пожертвани, България е невинна за атентата срещу папата".

Агджа е свободен от 11 г. Той добави, че нищо не може да каже на Сергей Антонов и останалите българи, посочени от него, защото става дума за "Световна война". "В една световна война винаги има човешки трагедии, но е важно България да покаже своята невинност", заключи Аджа.

Имало ли е "българска следа"? Един мит на Студената война

Имало ли е "българска следа"? Един мит на Студената война

През 1981 Мехмед Али Агджа стреля срещу папа Йоан Павел II...

Мехмет али Агджа е турски терорист от националистическата организация Сиви вълци, който стреля по папа Йоан Павел II на площад Свети Петър на 13 май 1981 г.

По това време Сергей Антонов е служител в бюрото на Българска гражданска авиация (БГА) "Балкан" в Рим. Той е задържан на 25 ноември 1982 г. от италианската полиция по обвинение в съучастие на атентатора Агджа, който посочва като свои съучастници още двама българи - Желю Василев и Тодор Айвазов, които са служители на посолството на България в Италия, но към този момент се намират в София.

Али Агджа обвини: Атентатът срещу Папата решение на Ватикана

Али Агджа обвини: Атентатът срещу Папата решение на Ватикана

Агустино Казароли - един от мозъците атаката