Неуспешният атентат срещу папа Йоан Павел ІІ през май 1981 година е бил поръчан от тогавашния лидер на Съветския съюз Леонид Брежнев, а акцията е била организирана от съветското военно разузнаване, съобщават чешките медии, позовавайки се на италианския печат.

Медиите цитират крайното заключение на комисията към италианския парламент, разследващата действията на комунистическите тайни служби.

Документът, който ще бъде публикуван през следващите дни, се опира на архивите на бившия висш представител на КГБ Василий Митрохин.

Атентатът срещу папата е имал за цел да стресне поляците. Убийството на Йоан Павел ІІ е трябвало да накаже бунтуващите поляци, които били изключително горди от своя папа и да им покаже коя е главната сила в Източна Европа, отбелязват изданията, цитирани от БНР.

Според сенатора Гузанти атентатът е бил планиран от Главното разузнавателно управление по инструкции на Генералния секретар на политбюро Леонид Брежнев.

Съветското военно разузнаване включило в подготовката на атентата също и българските, и източногерманските тайни служби.

Докато българите били натоварени с пряката подготовка на акцията, на източногерманската Щази е било възложено да провежда дезинформация.

Русия и България отхвърлят твърденията на италианската комисия.

Цитиран е и говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев, който заявява, че за България случаят е приключил още с решението на Римския съд от 1986 година, според което българското участие не е било доказано.

Цанчев припомни и изявлението на самия папа Йоан Павел ІІ при посещението му в България през 2002 година, че не вярва в българската следа.