Бившият председател на ДПС Лютви Местан и петима негови сподвижници са подали заявления за напускане на парламентарната група на ДПС. Това потвърдиха за News.bg от пресцентъра на парламента.

В деловодството на Народното събрание заявления днес следобед са подали Лютви Местан, Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов, Венцислав Каймаканов, Айдоан Али и Шабанали Дурмуш.

От 30 народни представители ще се състои групата на ДПС след напускането на шестимата депутати.

Припомняме, на извънредно заседание на Централния съвет на партията в Боянските сараи на Доган на 24 декември лидерът на ДПС Лютви Местан бе свален от поста и бе изключен от партията. В знак на солидарност с него парламентарната група напуснаха и депутатите Айдоан Али, Венцислав Каймаканов, Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Дурмуш.

Миналата седмица младежката структура на ДПС поиска отцепниците да напуснат парламента.

В своя декларация младежите остро осъдиха решението на шестимата да останат в българския парламент.

Според младите депесари, оставайки в Народното събрание, шестимата депутати, избрани с листата на ДПС, на практика подменят вота на избирателите на партията

Според правилника на парламента Местан и сподвижниците му нямат право да се присъединят към друга съществуваща група в Народното събрание. Те ще трябва да заемат и различни от сегашните си места в пленарната зала.