Лидерът на ДОСТ Лютви Местан не е притеснен, че партията му може и да не бъде регистрирана от българския съд.

Местан събра медиите на пресконференция в партийния офис по повод провелия се вчера публичен жребий за разпределяне на делото за регистрация на партията в Софийски градски съд.

Той обясни защо всъщност не е отишъл там. „Няма какво да правя там – това е работа на българския съд”, подчерта Лютви Местан. По думите му случайното разпределение било нормална процедура и според него съвсем правилно градският съд е решил да я проведе публично.

Съдът няма да се поддаде на националистическите страсти и ще отсъди безпристрастно, смята Местан. ДОСТ ще бъде регистриран, категоричен бе той.
43-те тома, внесени от партията в съда, изцяло покривали изискванията на българския закон.

Над 13 000 са членовете на формацията към вчерашна дата.
Особено критичен Местан бе по отношение на промените в Изборния кодекс, минали през пленарна зала преди Великденските празници.

43-то Народно събрание стана заложник на едно откровено фашистко изстъпление, коментира Местан. Според него така приетият Изборен кодекс е съвременна редакция на фашисткия Закон за защита на нацията.

Тезата на Местан е, че Изборният закон лишава определени хора от право на глас. Българските избиратели в Турция пък гледали на тези промени като на нов Възродителен процес.
Този акт на българския парламент е откровено престъпен, категоричен е лидерът на ДОСТ за приетите промени.

Според него изборното законодателство се опитва да отчужди и отдалечи сънародниците ни зад граница от българската нация.
Отговорността за всичко това не била само на националистическите лидери, но и на системните партии като ГЕРБ, БСП и АБВ.
Според Местан ДПС били театрално против някои изборни норми, но и те имали отговорност към така приетото изборно законодателство.

Местан бе категоричен, че Изборният кодекс представлява откровен фашизъм.
Сега на изпитание е президентът Плевнелиев, смята лидерът на ДОСТ.

От думите му стана ясно, че партията му е готова да подкрепи подписка сред депутатите за сезиране на Конституционния съд заради спорните моменти в изборните норми.

Местан призова да не се решават политически проблеми чрез лишаване от права. България се излага тежко, каза още лидерът на ДОСТ. Заради изборните промени той прогнозира тежки последици за българската нация.

Националният предател не е Местан. Национални предатели са тези, които разединяват българската нация”, подчерта лидерът на ДОСТ.

Според него ДПС завива на ляво, а пък левицата се е ориентирала към крайно лявото. Затова и Местан вижда, че премиерът Бойко Борисов има основание да вижда ДПС и БСП заедно като опозиция.

На пресконференцията стана ясно още, че ДОСТ не е обсъждала дали нейният лидер ще се кандидатира за президент. От думите на самия Местан стана ясно, че формацията ще има активна позиция, но още не е ясно под каква форма ще участва във вота през есента.
„Няма да се водим от никакви комплекси”, успокои Лютви Местан.