Днешното заседание в парламента не мина без напрежение между Атака и ДПС. „Искрите" се очакваха заради изказване на гласената за министър на младежта и спорта в кабинета "Орешарски" Мариана Георгиева-Бенчева.

Припомняме, в реч от 3 май на Демир баба теке, по време на изборната кампания на ДПС тя категорично заявява една от основните цели, които ще следва - децата да ходят на училище и в чантите освен учебника по български език, да си носят и този по майчин.

Нейно изказване беше отбелязано от лидера на Атака Волен Сидеров. Това провокира излизането на парламентарната трибуна и на лидера на ДПС Лютви Местан.
Той цитира точно казаното от Бенчева: „Бих се радвала в ученическите чанти до учебника по български език, да носите учебника по майчин език", и запита: „Какво престъпно има в него?"

Европейска България - член на НАТО и ЕС, осъжда ли правото едно дете да носи в ученическата си чанта, наред с учебника по български език и литература, и учебник по майчин език, запита още Местан.

По думите му, това е човешко право и нямаме право да разпъваме на кръст, който и да е политик, осмелил се да защити едно естествено човешко право.
42-то Народно събрание трябва да бъде висотата на стандартите на ЕС и НАТО, подчерта още Местан.

"Господин Сидеров, вашата позиция не ме учудва. Учудва ме ангажираността на довчера управявалата партия, която уж се прави на европейска демократична партия. Срам и позор", възмути се лидерът на ДПС.

В изказването си от трибуната на парламента Цветанов пожела успех на бъдещия кабинет, който по думите му ще бъде с „много добре изразен синтаксис”, намеквайки за квалификацията на прдложената за министър на младежта и спорта. Той иронизира, че за следващия олимписйки цикъл спортистите ни ще е с добре изразен синтаксис.

„Мишо Бирата подходящ ли е за министър на спорта, ако не беше си отишъл при странни обстоятелства", обърна се и Лютви Местан ексвътрешния министър.
„Аз не съм ви критикувал, че в качеството си на физкултурник отговаряхте за сигурността, не съм упреквал министър-председателя , че е пожарникар", допълни лидерът на ДПС.

Според него няма нищо лошо един политик да е физкултурник или пожарникар, стига да управлява честно. „Не всички са гребци и са приятели на Пашата, за да покрият критериите ви за министър на спорта", каза още Местан. Той успокои ГЕРБ, че Йордан Йовчев ще отговаря за спорта в кабинета „Орешарски".
„Управлението на калинките остана в историята", каза още той.