Депутатите подхванаха на първо гласуване на промени в Закона за енергетиката, с които се намалява броя на членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от 9 на 5 души.

Предвижда се съкращаване на броя им в състав "Енергетика" от четирима на двама, както и премахването на изискването за един член на комисията с юридически стаж и един член с опит в сферата на икономиката. 

Рибарски: До 2-3 седмици ще има нов председател на КЕВР

Рибарски: До 2-3 седмици ще има нов председател на КЕВР

Ще се променят някои от изискванията за членовете на органа

Чрез предложената промяна се оптимизира числения състав на комисията като независим колегиален орган, както и да бъдат реализирани значителни финансови икономии.

Проектът предвижда по-широки дефиниции на легалните термини "стаж в областта на енергетиката" и "стаж в областта на водоснабдяването и канализацията".

За такъв се признава стажът в органи на Европейския съюз, както и в търговци, с аналогичен предмет на дейност, но регистрирани и/или лицензирани на територията на друга държава членка, както и стаж в областта на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти или банковото дело, свързани с енергийния сектор.

От ВМРО настояват за закриване на КЕВР

От ВМРО настояват за закриване на КЕВР

От партията желаят да има две независими комисии - за контрол върху енергетиката и контрол върху ВиК услугите

Христо Гаджев от ГЕРБ попита къде са докладите от общественото обсъждане по закона, каквито са изискванията на правилника за дейността на НС.

Проблем видяха и от партия "Възраждане". Според Искра Михайлова от партията няма да подкрепят законопроекта. 

ВиК дружества с 85% загуби, има риск да загубим 800 млн. евро от ЕК

ВиК дружества с 85% загуби, има риск да загубим 800 млн. евро от ЕК

Част от дружествата прахосват над 85% от водата, а плащат ток

Росица Кирова захапа Кристиан Вигенин, че подмивал задните части на някои хора, които трябвало да угодят на олигархични интереси. Тя критикува, че докладът по закона е внесен в разрез с разпоредбите на правилника.

Цончо Ганев от "Възраждане" обвини управляващите в липса на професионализъм. Аз съм разочарован, очаквах повече, сподели той.

Ганев се ядоса, че проектът на "Възраждане" не минал в енергийна комисия. От ПП обясниха, че той не ставал за нищо.

Десислава Атанасова от ГЕРБ атакува пък, че в зала липсвали вносителите на закона. Само Георги Свиленски бил в зала, но от час, по думите й, говорел по телефона - по конгресни дела, вероятно, предположи тя.

Според Рамадан Аталай от ДПС петима членове на КЕВР няма да се справят с възложената им работа. Не пипайте независимата комисия, призова той.