В писмо до всички парламентарни групи в 47-ото НС, от члена на националното ръководство на ВМРО и председател на групата "Патриоти за София" в СОС Карлос Контрера, се настоява за закриване на Комисията по енергийно и водно регулиране.

Като орган КЕВР отдавна не се ползва с доверието на българските граждани. Изследването на работата на самата Комисия показва, че регулаторната ѝ дейност се свежда до формална проверка на факти и обстоятелства, без правни и фактически възможности да се извършва реална контролна дейност.

Рибарски: До 2-3 седмици ще има нов председател на КЕВР

Рибарски: До 2-3 седмици ще има нов председател на КЕВР

Ще се променят някои от изискванията за членовете на органа

Друг мотив на ВМРО е, че КЕВР е независим орган само по документи. Комисията е силно зависима от изпълнителната власт по отношение на извършването на проверки и определяне на регулаторната рамка в различните сектори на енергетиката, както и по отношение на ВиК услугите.

В самото структуриране е допуснато небалансирано разпределяне на дейностите между енергетиката и ВиК услугите. От девет души състав едва двама са с ресор водоснабдяване и канализация, което е и предпоставката назад в годините този комунален сектор да бъде трайно и устойчиво неглижиран, посочват още в писмото от ВМРО.

Според ВМРО този модел е неработещ и е по-добре вместо да се избира нов председател на КЕВР да се предприеме кардинална реформа.

Припомняме, че ВМРО организираха няколко протеста пред КЕВР в края на миналата година заради липсващата реакция на органа при повишаването на цените на енерегоносителите.

Паралелно с това обаче на част от състава на КЕВР вече отдавна е изтекъл мандата и предстоят смени, заявени като намерения и от страна на настоящото коалиционно управление. Сред партньорите в коалицията се водят разговори и за промяна на структурата на комисията с оглед на конфликта, който се породи още в първите дни на тази година със заявеното намерение за покачване на цените на електроенергията от страна на КЕВР, с което изненада кабинета на премиера Кирил Петков.

Шефът на КЕВР не саботира кабинета, убеден Атанас Атанасов

Шефът на КЕВР не саботира кабинета, убеден Атанас Атанасов

Според лидера на ДСБ трябва да бъдат разчистени "мините" в "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз"