Комисията по енергетика в Народното събрание отложи приемането на правилата за избор на членове на КЕВР, която бе втора точка в дневния ред, за следващо свое заседание. Именно от новите правила ще зависи как и по какви критерии ще се избере заместник на настоящия председател на енергийния регулатор Иван Иванов. Аргументът за отлагането бе, че предстои вътрешнокоалиционен експертен съвет, който да излезе с единна позиция, която да прегърне управляващата коалиция.

Резонно от ГЕРБ реагираха остро и напуснаха заседанието на комисията. "Днес управляващото мнозинство отложи тази точка с аргумента, че ще имат някакъв коалиционен съвет. Това означава, че те ще внесат правила, които са съобразени с политическата кандидатура, която смятат да предложат за КЕВР, което е скандално", остър бе Делян Добрев от ГЕРБ.

В случая има риск да се получи колизия между правилата, приети от комисията и закона, смята енергийното острие на бившите управляващи. "Съмнявам се да могат да променят правилата за избор на КЕВР, защото изискванията за председател и членове на комисията, са записани в закона, т.е. трябва да се промени той."

Припомняме, че "търканията" между новата власт и КЕВР започнаха още от самото начало на мандата на кабинета, като Кирил Петков нарече "меко казано" странно решението на КЕВР да предложи скок на цените още в първия ден на новото правителство. В последствие както Пеков, така и вицепремиера Асен Василев нееднократно заявиха, че е наложително да бъде избрано ново ръководство на енергийния регулатор. От своя страна пък председателят на КЕВР Иван Иванов е с изтекъл мандат още от пролетта на 2020 година, като имаше разменени реплики и за това и с експремиера Бойко Борисов.

Редовна КЕВР до края на януари очаква Кирил Петков

Редовна КЕВР до края на януари очаква Кирил Петков

Мораториумът може да падне и по-рано от март