Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прави глупости. И без това им е изтекъл мандатът, ще обсъдя с колеги смяна. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Габрово пред журналисти.

Относно разчетите на държавния регулатор, според които топлинната енергия ще поскъпне от 1 юли спрямо сегашната цена, министър-председателят бе категоричен, че не може да се правят "такива глупости" през седмица-две.

Той недоумява защо, при положение че към днешна дата газът е поевтинял с 42% от КЕВР се готвят да вдигнат с 20% цената на топлофикациите. Борисов обясни, че през годините топлофикациите са задлъжнели много, защото цените не са били вдигани.

Петкова отрича парното да поскъпва с 20%

Петкова отрича парното да поскъпва с 20%

Подобни твърдения били абсолютно некоректни

КЕВР или ще влязат в час и ще говорят това, което реално имат, а не да ми правят прогнози и след няколко дни да ги опровергават, закани се премиерът.

Той посочи, че мандатът на настоящото ръководство на регулатора изтича и ще говори с народните представители по въпроса.

По думите на Борисов преговорите с "Газпром" са били изключително тежки, а КЕВР сега прави глупости.

Иван Иванов чу само фалшиви новини за цената на парното

Иван Иванов чу само фалшиви новини за цената на парното

Мандатът ми е изтекъл, работя до избора на нов председател, обяви Иван Иванов

Днес регулаторът трябва да обсъди увеличение на цената на топлото за София с 22%, с 15 до 18 на сто за Бургас, Враца и Разград.

Борисов се ядоса на въпросите на мерките и равносметката от епидемията. Представяте ли си да излезем като шведите днес и да кажем "извинявайте" за жертвите. Ако е бил послушал Мангъров в началото, именно това е щяло да стане сега - Мангъров да трябва да се извинява. Борисов отново подчерта, че ние сме имали и най-леките и най-навременните мерки.

Омбудсманът пита КЕВР защо цената на газа се променя, а сметките остават високи

Омбудсманът пита КЕВР защо цената на газа се променя, а сметките остават високи

Тя настоя цената да се определя всеки месец

Припомняме, навръх 3 март бе обявено, че от "Газпром" намаляват цената на газта с над 40%.

Новият договор с "Газпром" дойде след антимонополното решение на ЕК и двустранни преговори. Новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август 2019 г.

По тази причина "Булгаргаз" съобщи, че ще възстанови на клиентите си пари със стара дата.

Заради поевтиняването на газа, от КЕВР съобщиха, че се очаква от 1 април парното да поевтинее средно с 20% за страната.