С 14% средно за страната ще поевтинее парното за новия отоплителен сезон обсъждат в КЕВР. Цената на тока да намалее средно с 0.5% за страната. За определянето на тези цени има различни фактори.

Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на онлайн брифинг преди окончателното определяне на цената на парното и тока от 1 юли.

Намаляване с 15% цената на парното за София и за Плевен. Поевтиняването с около 13% е за Враца и Велико Търново, Бургас, Варна и Разград, допълни Иванов предвижданията на регулатора.

На 10 юни КЕВР ще излезе с решение за намалението на цената на парното от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. След това решението ще бъде пратено на "Булгаргаз" - крайните потребители да получат надвзетите суми в рамките на изравнителните сметки, каза Иванов.

На предварително зададен въпрос за коментара на премиера Бойко Борисов, че мандатът на председателя и на членове на КЕВР е изтекъл и комисията прави глупости, защото намалението на цената на природния газ от "Газпром" е 42%, а парното ще поевтинее само с 14% средно, Иванов заяви, че неговият мандат е изтекъл на 2 април.

КЕВР прави глупости, а им изтича мандатът, отсече Борисов

КЕВР прави глупости, а им изтича мандатът, отсече Борисов

Премиерът щял да обсъди смяна

И на четирима членове от комисията им е изтекъл мандатът. "Има текст в чл. 11, ал.5 - до избора на новия състав на комисията председателят и членовете продължават да изпълняват функциите си", отбеляза Иванов.

Той побърза да заяви също: "КЕВР за изминалите 5 г. сме изпълнявали законите на страната и сме спазвали подзаконовата нормативна уредба. Всички решения са в обществен интерес.".

На въпрос не би ли могло цената на парното да намалее с повече от 15%, Иванов отговори, че Комисията е длъжна, когато определя прогнозната цена - да се съобрази с това, че този период включва студени месеци, в които потреблението на природния газ е по-високо. По-голямото потребено количество природен газ води до по-голямо търсене и поскъпване през силовите месеци, обясни логиката на ценообразуването Иванов.

Според него коментарите за цените на тока и парното искали да се предизвика силно раздразнение у тези, които ползват тази услуга.

Поскъпване на парното предвижда КЕВР

Поскъпване на парното предвижда КЕВР

Най-голямо увеличение се планира за София - с 22%

Вторият мотив за предлаганите цени на тока и парното са след месеци на пандемия след като бизнесът и индустрията претърпяха щети, предстои възстановяване на тези индустриални дружества и те ще изискват по-голямо потребление и по-висока цена.

На въпроса: "Защо цените не са на месечна, а на годишна база", Иванов обясни, че - исторически 94% от абонатите на парно отопление са на прогнозен годишен отчет. При тях е невъзможно месечно отчитане на топлинното потребление. През 2027 г. всички абонати на парно трябва да преминат към топломери, които позволяват дистанционно отчитане. Тогава ще има месечен отчет на топлинна енергия не само от Топлофикация Соффия, но на всички в страната.

От 430 000 абоната в София, само 6% (30 000) са с дистанционно отчитане. При месечно отчитане на 1-во число всеки месец трябва да се засичат топлоизмервателите. За това е нужна армия от 5-6 хил. инкасатори за един ден да обхождат цяла София. Това ще стане когато топломерите бъдат монтирани с дистанционно отчитане, обясни Иванов.

Относно коректността при изчисление на цената на тока Иванов обясни, че цената на тока остава непроменена за година. "И хората са свикнали, че не им прави впечатление. И в интерес на хората се прави прогнозна цена на парното", смята председателят на КЕВР.

Цените на парното ще се променят веднъж годишно, ако няма промяна на газа. Цената на природния газ при 5% ние трябва да променяме цената на парното, за да може хората, бизнеса и топлинните дружества да имат прогнозируемост.

Ако цената на природния газ до 1 юли 2021 г. започне да пада, кога това ще бъде отразено в цената на парното - при промяна с 15% цената ще бъде променена, независимо дали увеличава или намалява.

Запитан на каква база са направени разчети за поскъпване на газа, Иванов каза, че разчетите не са изчисления, направени на местно ниво. За да предвидим промяната на природния газ комисията внимателно се запозна, анализира всички сделки за 1 година на най-големите газоразпределителни центрове в Европа, допълни Иван Иванов.

Припомняме, навръх 3 март бе обявено, че от "Газпром" намаляват цената на газта с над 40%.

Новият договор с "Газпром" дойде след антимонополното решение на ЕК и двустранни преговори. Новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август 2019 г.

По тази причина "Булгаргаз" съобщи, че ще възстанови на клиентите си пари със стара дата.

Заради поевтиняването на газа, от КЕВР съобщиха, че се очаква от 1 април парното да поевтинее средно с 20% за страната.