Абсурдно е твърдението, което беше отправено към КЕВР (от премиера Кирил Петков и политици от управляващото мнозинство). Това заяви пред БНР председателят на енергийния регулатор доц. Иван Иванов.

По негови думи такова твърдение никога не е отправяно досега в продължение на 22 години.

Това означава две неща - или много ниско ниво на информираност, което не може да бъде оправдание за българския премиер, или високо ниво на некомпетентност и непознаване на материята, категоричен бе Иванов. Обвиненията, които бяха отправени към Комисията, са до такава степен неоснователни, че в първия момент се стъписах, затова изчаках няколко седмици, преди да отговоря в медиите, посочи още той.

Шефът на КЕВР не саботира кабинета, убеден Атанас Атанасов

Шефът на КЕВР не саботира кабинета, убеден Атанас Атанасов

Според лидера на ДСБ трябва да бъдат разчистени "мините" в "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз"

Иванов подчерта, че ценовите решения на регулатора се вземат по строго определен график за заседанията.

Той посочи, че от две години насам, след подписване на анекс 13 между "Булгаргаз" и "Газпром експорт", всеки месец цената на газа се актуализира в съответствие с цената на газовите хъбове в Европа и частично на цените на природния газ, на суровия петрол и неговите деривати. Ние се събираме на заседание на всяко първо число от месеца, за да може до края му тази цена да бъде официализирана и валидна, изтъкна шефът на КЕВР.

Той заяви, че КЕВР функционира независимо от изпълнителната власт. Според него изказването на премиера е в грубо нарушение на този принцип на независимост.

КЕВР били направили "всичко възможно" да дръпнат надолу цените

КЕВР били направили "всичко възможно" да дръпнат надолу цените

Иван Иванов - иначе повишението би било 64% на тока

"Премиерът трябва да спазва закона и да уважава независимостта на регулатора, а не да смята, че КЕВР трябва да съгласува предварително решенията си с правителството. Това не е правено, откакто аз съм председател на КЕВР", отбеляза Иванов.

По негови думи най-голямото постижение на този екип на регулатора е независимостта, отстоявана през целия този период, която сега "брутално ръководителите на правителството се стремят да смачкат".

Очаквам писмо от ЕК, в което те да коментират тези действия на премиера и на част от политиците в България, защото това е връщане назад, категоричен бе Иванов.

КЕВР направила подарък на правителството с увеличението от 11% на тока

КЕВР направила подарък на правителството с увеличението от 11% на тока

Поскъпването трябваше да е с 64%, изчислява Георги Кадиев

Той бе категоричен, че не може премиерът да заявява, че КЕВР не си върши добре работата.

"Ако има някакви нарушения в Комисията, премиерът има възможността да сезира ДАНС и ако тя не открие никакви нарушения, аз съм готов като председател на КЕВР да заведа дело за клевета, заяви Иванов.

Относно мораториума върху цените на тока, парното и водата шефът на КЕВР отбеляза, че това нанася тежка вреда, смачквайки едно много добро решение на регулатора.

"Използвахме регулаторни инструменти и натрупани средства във фонда "Сигурност на енергийната система" и от 64% по първоначалните изчисления на цената на тока, ние намалихме това увеличение на 11,5%", поясни той.

Иванов е на мнение, че рязкото поскъпване е можело да се предотврати, ако правителството временно свали ДДС на енергоносителите до 10%. Той обаче нямал обяснение защо управляващите не искат да направят това.

Иванов прогнозира, че правителството ще осигури подпомагане на "Топлофикация София", "за да не се предизвика взрив на народно недоволство".

Той съобщи, че утре с регионалния министър Гроздан Караджов и ВиК холдинга ще проведат среща заради високата цена на тока, за да намерят решение как ВиК операторите да продължат да предоставят услугата.

Иванов очаква в края на януари да бъде избран неговият заместник на поста, тъй като той продължава да изпълнява задълженията си въпреки изтеклия си мандат.

"Нека премиерът и управляващите да си изпълнят желанието за нов състав на КЕВР, за да разберат, че не КЕВР е причина за проблемите в енергетиката, настоя шефът на регулатора.