Във фокуса на всички Съвети и на европейските лидери от 2015 г. насам е темата за мигрантите и преди да я затворим и без дългосрочна политика, тя ще изскача като разделителна линия, коментира пред БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във връзка с извънредната среща в Брюксел за мигрантския натиск.

Според Захариев, на българската граница няма натиск, но това не означава, че и в Европа няма, в момента най-голям е натискът през Либия към Италия. "Първото и най-важно е да проявим солидарност към мигрантите и да опазим външната граница на ЕС. Шенгенското пространство де факто не работи и то от няколко години. Нашата позиция е, че трябва да опазим външните си граници, а не да се ограждаме отвътре", обяснява тя.

Ключов аспект в трайното решение на проблема с бежанците е предприемане на навременни мерки за общата политика, както и грижа за самите бежанци, допълва външният министър.

България не може да бъде буферна зона, обяснява Нинова на европейските лидери

България не може да бъде буферна зона, обяснява Нинова на европейските лидери

Европа трябва да бъде спасена и да продължи напред единна, смята тя

"Най-големият бежански поток от Близкия Изток е в Турция, Ливан, Йордан. Споразумението между ЕС и Турция от 2016 г. доведе де факто до нулев натиск за България. То е с много ясни ангажименти към Турция и те са за тези два милиона бежанци, които са на територията на южната ни съседка. Да не пропускаме и факта, че ЕС подпомага и на Йордания и Ливан, отпускат се средства тези бежанци да стоят близо до съседните си страни", коментира вицепремиерът.

Всеки, който прекрачи границите на закона, трябва да бъде връщан обратно, това не е нехуманна позиция, защото така ние спасяваме животи, смята тя.

"Европейските лидери трябва да знаят, че граница на ЕС не е равно на граница на сигурност в Европа и тази граница включва и балканските държави", обясни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Лидери без деца и бъдеще водят сляпо Европа към катастрофа

Лидери без деца и бъдеще водят сляпо Европа към катастрофа

Няма деца, няма проблем - показва изследователски доклад, финансиран от ЕС