България незаслужено е била лишена от парите от предприсъединителните фондове, смята министърът на вътрешните работи Михаил Миков.

Пред журналисти днес той каза, че ЕК не е оценила по подобаващ начин усилията, положени от правителството, за преодоляването на констатираните проблеми в последния й доклад.

Страхувам се, че са надделели някакви настроения, които са свързани с изборите през следващата година, посочи Миков, цитиран от БТА.
Трябва внимателно да разчитаме знаците на ЕК, включително и това, което се случва в Европа през последната година, и това, което предстои в следващите шест месеца, добави министърът.

Миков каза, че България знае своите проблеми по отношение на корупцията и на нейното преодоляване. По думите му това решение на ЕК е крайна мярка.

"Не се оценява напредъкът на страната, оценяван многократно от редица наблюдатели и на ЕК, които са посещавали България", заяви Михаил Миков.

Бившият президент Жельо Желев, министър Михаил Миков и неговият предшественик Румен Петков присъстваха днес на представянето на проект на МВР за изграждане на сигурна комуникационна мрежа. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Норвегия от компанията Nera Networks.

Вторият етап на тази мрежа ще осигурява черноморската граница и границата с Турция (първият обслужва западната ни граница). Очаква се комуникационната инфраструктура от този етап да е готова през второто тримесечие на следващата година.     

Инфраструктурата в цялата страна ще е готова в края на 2010 г. - началото на 2011 г., съобщиха от компанията. Министър Миков се свърза днес чрез комуникационните средства на новата структура с началника на ГКПП "Капитан Андреево", който докладва за  обстановка на границата и демонстрира част от камерите за наблюдение на обекта.
В следващ етап камерите по границите ще могат да се насочват дистанционно от София, обясниха още от българския филиал на Nera Networks.

Проектът за сигурност на границитесе подкрепя от правителството на Норвегия и е стъпка към приемането на България в Шенгенското пространство, каза посланикът на Норвегия в България Тове Скарстейн. Тя даде висока оценка за работата по проекта на министър Михаил Миков и на бившия министър Румен Петков.