Изборите до дупка е плашило за хората. Не е нещо непознато на демократичните системи и не е толкова страшно. Мнението е на бившия лидер на БСП Михаил Миков, който има опит и като председател на Народното събрание.

Голямата картина в момента на политическата сцена повтаря картината от миналата година и показва една основна характеристика - невъзможност за съставяне на принципни коалиции.

Проблемът е в фактическото представителство и липсата на доверие в политиката. "Най-опасно е недоверието в способността на институциите да решават проблемите на хората." Разпокъсаността на политическото представителство и много партии всъщност води до това, че партиите не представляват хората.

В момента не е ясно и не може да се прогнозира. Миков не изключва и нова конфигурация в настоящия парламент, макар че е по-вероятно да отидем на нови избори.

"Възраждане" е популистка партия и с популизъм събира вот, но дори и да се включи в някаква парламентарна конфигурация той ще е с временен характер.

На политическата сцена голямата липса е вляво, дори и партията на Стефан Янев се позиционира в център-дясно, а БСП ще има толкова слабо влияние в следващия парламент, че Миков не пожела изобщо и да коментира.