Трудно може да се иска от обикновените служители на МВР, на ДАНС и на други служби да спазват стриктно законите, когато класифицирана информация изтича от места като Народното събрание, Министерския съвет или дадено министерство.

Това каза министърът на вътрешните работи Михаил Миков в отговор на въпрос на депутата Атанас Атанасов относно писмо на министъра до председателя на парламента Георги Пирински за изтичане на класифицирана информация.

Министър Миков посочи, че става въпрос за предоставен от министъра разбит по пера отчет за разходите за специални разузнавателни средства (СРС) по време на заседание на вътрешната парламентарна комисия, на което са дискутирани използваните за 2 години 95 милиона лева за службите, изготвящи СРС-та.

Миков поясни, че на следващия ден сумите от този отчет са били публикувани в един столичен вестник, а в друг вестник са били направени изводи за личния състав на звената, които се занимават с дейност, което във всяка държава е класифицирана информация.

От пленарната трибуна Миков призова органите, които се занимават с изтичане на класифицирана информация, да направят своята проверка за случая.
Той опроверга разпространеното от депутати от опозицията мнение, че парламентът не произвежда класифицирана информация и не може от там да изтича такава.
Като пример за класифицирана информация Миков посочи стенограмите от закрити заседания.

Миков отново отрече проведената преди два дни акция в Перник и София да е била насочена срещу бизнесмените Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви.

По думите му и тези граждани са попаднали в масираната проверка, която е поставила този регион под специално наблюдение.

Министърът каза още в кулоарите на парламента, че във всяка операция, в която участват много хора има риск от изтичане на информация.

На въпрос дали е обичайна практика свидетелите да се призовават по телефона министърът отговори:
"Според НПК е възможна и такава форма на призоваване. Какво са си говорили с директора, кой какво е разбрал, аз няма да коментирам. Разбира се, действията на всички служители ще бъдат проверявани".