Министър Миков ще постави на дискусия в НС използването на лични данни на пътниците от гражданските полети в борбата с тероризма и организираната престъпност, съобщават от пресцентъра на МВР.

Изграждането на национална и Европейска платформа за киберсигурност е била сред другите теми на редовното заседание на Съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните-членки на Европейския съюз, което се състоя на 24 октомври в Люксембург.

На срещата с еврокомисаря Жак Баро в Люксембург министър Миков е коментирал въпросите, свързани с реформата в МВР, изпълнението на поставените цели в резултат на механизма за верификация и партньорство - постоянно актуална в дневния ред на България тема.

На съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи с изключително силното френско председателство са обсъдени въпроси, които от доста време са на вниманието и на Съвета и на Европейския парламент.

Сред тях е изграждането на национална и Европейска платформа за киберсигурност, за оперативно полицейско сътрудничество за предотвратяване и разкриване на престъпленията в киберпространството като цел на Европейския съюз

На второ място правосъдните и вътрешните министри на страните от ЕС са коментирали въпрос, който засега е по-далече от общественото внимание у нас, но тежък за Европейския съюз - локализирането на основните източници на наркотици, специално на кокаин в Западна Африка.

По този въпрос Европейският съюз е стигнал до общото разбиране, че са необходими съвместни действия и засилване на мерките за противодействие на разпространението на наркотици в тази зона на света.

Третата сфера на разговорите вътрешният министър определи като много важен за страната ни въпрос, който министърът ще представи на вниманието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на НС, а именно - използването на досиетата на пътниците по гражданските полети за целите на борбата с тероризма.

Министърът отбеляза, че дискусиите в Европа доколко и докъде да се използват данните, събирани от въздухоплавателните компании за пътниците в борбата с тероризма и организираната престъпност, вече са на дневен ред в повечето европейски страни.

"Общественото внимание е ангажирано доколко с едни такива мерки несъмнено ще бъде засегната личната сфера на пътниците, но това е част от консолидираните усилия на ЕС за повече сигурност на европейските граждани" - е общият извод от проведените в Брюксел разговори.

Има се предвид събиране на данни, достъпни два дни преди полетите и оформяне на досиета с информация непосредствено след излитането, като информацията се използва в борбата с тероризма и с организираната престъпност, поясни министър Миков.

Той допълни, че обсъжданията по този дискусионен въпрос са вече факт във всички страни от ЕС. България не бива да изостава с обсъждането и трябва да участва в изработването на позицията на ЕС, като се започне с дискусии в Народното събрание по темата.