Бюджетът на МВР не кореспондира с обществените очаквания към МВР. В това бе категоричен бившият вътрешен министър Михаил Миков, съобщава БНР. Той определи бюджета "оскъден".

Според Миков с това финансиране не може да се осигури изпълнение на изискванията за влизане в зоната на Шенген:

Веднъж имаме забавяне, но имаме и неразбиране и нежелание на национално равнище да се осигури съфинансиране", каза бившият вътрешен министър.

Той посочи, че не може да се изпълни сериозния Шенгенски план само със средствата, предвидени в евроинструмента "Шенген фасилити" в размер на 161 милиона евро.
По думите му дори 100% усвояване на тези средства няма да направи страната ни достатъчно сигурна в шенгенските условия.

Михаил Миков допълни, че би било добре България да извади срещу тези средства поне още толкова - за оборудване на границите, на посолствата ни в чужбина, за оборудване на специални центрове за издаване на биометрични визи.

Той предлага създаване на специален фонд към Министески съвет в размер на 70 милиона, които да отиват за национално финансиране.

Миков коментира и като цяло бюджета на МВР за следващата година. Според него не е редно в Министерството на финансите да се увеличава с около 20% фонд "работна заплата", а в МВР увеличението на цялостния бюджет да е 2%, при положение че там са отишли допълнителен брой служители.

"Можеше поне събраните от глоби по пътищата пари да не отиват в централния бюджет, а за технически средства като директнто инвестиране в МВР", предложи Миков.