Изключително опасно е да се политизира ситуацията с епидемията от коронавируса. Такава позиция изрази пред Bulgaria ON AIR депутатът от ВМРО доц. Милен Михов.

"В тази много силно натоварена политически ситуация дори епидемията се политизира. Дори борбата срещу заразата е подчинена на политическата целесъобразност. Това е много опасно, защото ако нямаме съгласие срещу общата ни заплаха, нещата ще бъдат изключително трудни. В цялата ни страна здравната система, всички лекари са ангажирани. Нашите войници в бели престилки ще се справят, убеден съм в това." - коментира доц. Михов в предаването "Денят ON AIR".

Той изрази загриженост, че и най-леките мерки у нас не се спазват. Масово се възприемала идеята, че някой друг трябвало да ни разпореди какво да правим.

Народният представител подчерта, че към настоящия момент епидемията покосява не просто някакви статистически бройки хора, а все повече наши познати, близки и роднини.

Доц. Михов изтъкна, че мерките трябва да бъдат ефективни и тяхната ефективност зависи както от контрола, така и от съзнанието на хората. Според народния представител има какво да се желае по отношение на контрола за спазването им.

"Трябва да се намерят механизмите, които да гарантират достъпна диагностика и лечение. Oтговорните политици трябва да си държат на думата. Спомням си, че БСП декларираха, че ще влязат в парламента за бюджета. Сега е моментът да си удържат на думата. Проблемът с кворума за тях не трябва да е определящ", заяви доц. Михов.

Той изрази мнение, че здравният министър проф. Костадин Ангелов е бил прав със своя апел за обединение в парламента, защото нямало власт, която да може да ни защити с някаква чудодейна сила, ако цялото общество не действа заедно.

Депутатът коментира и идеята на министър-председателя Бойко Борисов да качи в джипа си за оперативка директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов и самия проф. Ангелов.

"Не мога да коментирам вътрешните мотиви на премиера. Не бих искал да приемам действията му като кризисен PR. Може би е малко неуместно в тази ситуация лекарите да бъдат с него. Но от друга страна, може да се разгледа като леко разведряване на тежкото напрежение, в което те работят. Личните лекари са под ежедневен стрес заради втората истинска вълна на епидемията. Масовият човек се презапасява, защото е притеснен. Трябва да се внушава спокойствие, никой няма да остане без лекарства." - отбеляза народният представител от ВМРО.