Симеон Сакскобургготски споделя позицията на парламентарната група на НДСВ и смята, че тя е адекватна на настоящата ситуация.

Това заяви депутатът от НДСВ Милен Велчев в студиото на БТВ.

Припомняме, депутатите от НДСВ решиха да гласуват „въздържал се" при петия вот на недоверие към правителството на Станишев.

Велчев отрече от редиците на партията да е имало натиск за премахването на конкретни министри и бе категоричен, че отстраняването на който и да е било министър е единствено в правомощията на премиера.

Не е редно да се извиват ръцете на премиера и да се настоява, че някой трябва да си ходи или не, заяви Велчев. Ако знаците на НДСВ са били интерпретирани правилно, би трябвало да е ясно, че ние никога не сме споменавали оставката на Румен Петков, каза още той, като добави, че от редиците на партията се е говорило единствено за „политическа отговорност".

На въпрос дали НДСВ са склони да се разделят с някои от министерските кресла в Министерски съвет, Велчев заяви, че не вижда причина за промяна на формулата на коалиционното споразумение.

По думите му, една нова формула ще доведе до разваляне на коалиционното споразумение и съответно до нови преговори и до нови рискове. Всеки един от коалиционните партньори може да каже, че тази формула не му харесва и иска нова. Тогава ние ще трябва да преговаряме за нова, каза още Велчев.

Въпреки това, той бе категоричен, че в партията до момента не е било обсъждано намаляването на министрите от НДСВ. Това не звучи логично и не е нещо, което сме обсъждали, заяви депутатът.

По думите му, коалицията няма как да съществува при различна формула.

Той допълни, че НДСВ напълно споделя мнението на премиера, че в управлението са нужни експертни кадри.

НДСВ досега работи добре с премиера, да не кажа прекрасно, дори и в тези трудни дни на оставки, ние сме заявявали, че подкрепяме неговите решения и виждания.

Факт е, че като погледнете степента на одобрение сред обществото, министрите на НДСВ са на челните места, това означава, че НДСВ може да излъчи точно такива министри, каза още Велчев.