Бившият министър на културата Велислав Минеков изрази съмнение пред БНР, че някой ще дръзне да демонтира Паметника на съветската армия в този момент.

Според него никой няма куража да започне това. Процесът няма да се хареса на много хора. Независимо, че този хора са малцинство, те няма да се почувстват добре от това, което вижда, поясни той.

По думите му Министерството на културата също носи отговорност, тъй като паметникът носи изключително висок статут и е от национално значение. Минеков посочи, че Институтът за паметниците на културата трябва да свали този статут на паметника и едва след това да се започне работа по евентуалното му преместване.

Бившият министър на културата подчерта, че няма място за ПСА в двора на т.нар. Музей на социалистическото изкуство.

По отношение на състоянието на монумента той заяви, че е застрашена заради корозия композицията, която е във височина на Паметника на Съветската армия. Той добави, че трябва да се провери с камери и вътрешното състояние на метала. По думите му обаче никой не смее да се докосне до паметника, защото всичко, което се прави се превръща в повод за скандал.

Една част от композициите могат да бъдат поставени пред Националната галерия, а колекцията от фигури от ПСА може да бъде направена в парка в Димитровград, каза още Минеков.

Припомняме, че Областната администрация в София стартира процедурата по преместването на Паметника на съветската армия, след като собствеността му бе уредена с решение на Министерски съвет, което път законово ще позволи Столичният общински съвет да изпълни решението си за преместването на МОЧА.

Мая Манолова и симпатизанти на Левицата изградиха палатков лагер около паметника в опит да спрат демонтирането. След футболен мач в столицата, футболна агитка нападна палатковия лагер. След този инцидент полицейското присъствие около МОЧА бе засилено. Дни по-късно бе поставена и строителна ограда около монумента.

Правят експертна оценка на барелефите и скулптурите на МОЧА

Правят експертна оценка на барелефите и скулптурите на МОЧА

Следващата стъпка е изготвяне на проект за преместване