Министерството на културата опроверга твърдение на кандидата за президент проф. Анастас Герджиков.

В Сливен Герджиков заяви, че културните институти са сред най-засегнатите от пандемията и ако държавата не им помогне, ги обрича на фалит.

От ведомството обаче посочват, че настоящото служебно правителство е внесло в Министерския съвет проект за постановление, което осигурява стопроцентовото възнаграждение на щатните състави на Държавните културни институти у нас. В ПМС № 318 от 7 октомври 2021 г. е указано, че периодът на действие за предоставяне на субсидии за възнагражденията и дейностите на ДКИ е гарантиран до 31 март догодина.

От Министерството подчертават, че тази мярка е била сред приоритетите им и е имала за цел да съхрани съставите на ДКИ, за да може след отминаването на пандемията от коронавирус възможно най-бързо институтите да възстановят своята дейност.

Борисов ядосан на Кацаров, призова Минеков да занесе ковчега при МЗ

Борисов ядосан на Кацаров, призова Минеков да занесе ковчега при МЗ

Българите умират не заради коронавируса, а заради хаоса при управлението на кризата

Със специална програма в Национален фонд "Култура" всички ДКИ имат възможност да кандидатстват за компенсиране на сметките за електроенергия, като в момента тече втора сесия по същия повод.

На 3 ноември Министерството на културата е изпратило до всички директори на ДКИ писма, с което изразява намерението си за помощ по отношение на компенсиране на средствата, които щатният персонал, който не желае или не може да се ваксинира, изразходва за правене на антигенни тестове. Една мярка, която очевидно показва загриженост и желание за облекчаване трудните времена, през които преминава културният живот и неговите изяви, подчертават от ведомството.

Минеков: Бюджетът на МК се повишава с 16,7 млн. лв.

Минеков: Бюджетът на МК се повишава с 16,7 млн. лв.

Решено е бюджетът на министерството да се покачва всяка година

Те допълват и че благодарение на добрия диалог с Министерството на здравеопазването още от месец август се е открила възможността за стопроцентово присъствие на публиката при контролиран вход на културните прояви, както и съхраняване на възможността за запазване на петдесетпроцентов достъп на публиката при обявяване на светлочервена зона.

От МК призовават културният сектор да не се използва за пропагандни цели и да не се разпространява информация, която не е базирана на факти.

Политиците би трябвало да се съсредоточат в създаване на държавна политика в областта на културата и в увеличението на бюджета, вместо в напразно предизборно говорене, категорични са от ведомството.

Средства за културата при 4-та вълна, отпускат пари и за PCR-тестове за гостуващи артисти

Средства за културата при 4-та вълна, отпускат пари и за PCR-тестове за гостуващи артисти

Ансамбъл "Филип Кутев" има загуба от 0.5 млн. лв. и за 2020 г. е имал само 4 представления