Министър Димитров иска наказания за оценителите по процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: „Подкрепа за създаване и развитие на стартиращи иновативни предприятия".

Това се посочва в писмо на Петър Димитров до изпълнителния директор на агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия /ИАНМСП/ Станимир Бързашки.

В писмото си министърът препоръчва още да се предложи изцяло нов състав на Оценителната комисия по процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Препоръчва се в комисията да няма експерти от досегашния й състав, както и да бъдат включени външни експерти.

Наказанията са мотивирани със забавянето на процеса по оценка на получените проектни предложения.

Според направена проверка комисията е отхвърлила необосновано около 40% от проектните предложения още на етап оценка на административното съответствие.

Министър Димитров настоява да бъде уведомен и за действията, които ще бъдат предприети за наказване на виновните длъжностни лица, както и за мерките, които ще бъдат предприети за недопускане на подобни нарушения в бъдеще.

Новата комисия трябва да преразгледа всички получени до момента проектни предложения и да активизира работата по оценката на проектите.