Заместник министър-председателят и министър на външните работи Ивайло Калфин участва в Осмата среща на министрите на външните работи на държавите от форума АСЕМ на 28-29 май 2007 г. в Хамбург.

Това е първо участие на България на равнище министър и като нов пълноправен член на този форум, съобщава БНР. Също за първи път министрите се срещат в сегашния разширен формат с участието на 45 страни-партньори от Азия и Европа, представляващи 58% от населението на планетата, 50% от БВП на света и 60% от международната търговия.
Състоялата се дискусия е засегнала актуални регионални и глобални въпроси, за обстановката в Ирак, Афганистан и Близкия изток, за ядрените програми на Иран и КНДР, борбата срещу тероризма, промените в климата.

Обсъдени са били и подготовката на срещата на върха АСЕМ-7 в Пекин през октомври 2008 г. и ходът на подготовката и осъществяването на планираните срещи, семинари и други инициативи на АСЕМ в различните сфери.
В рамките на Осмата среща на министрите на външните работи на държавите от АСЕМ в Хамбург Ивайло Калфин проведе разговори по въпроси на двустранните отношения с външните министри на Япония - Таро Асо, на Китай - Ян Цзечъ, на Индия - Пранаб Мукерджи, на Виетнам - Фам Зя Кхием, на Камбоджа - Хор Намхонг и на Монголия - Нямагийн Енхболд.
Министър Калфин се срещна също с председателя на провинциалния парламент на Хамбург Берндт Рьодер, с когото обсъди мястото и ролята на Хамбург в развитието на българо-германското сътрудничество в условията на членството на България в Европейския съюз. Уточнени бяха конкретни теми за сътрудничество в областта на пристанищните услуги, развитието на контактите между малките и средните предприятия и обмена на млади специалисти, ученици и студенти.