По време на неформалната среща в Дрезден на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от Европейския съюз правосъдният министър Георги Петканов е разговарял с германския си колега Бригите Цюприс.

Българският министър е изразил благодарност за подкрепата, която ни бе оказана от Германия във връзка с присъединяването на страната ни към ЕС, съобщиха от правосъдното ведомство.

От своя страна Бригите Цюприс е дала висока оценка за извършеното от България за покриване критериите в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Германският министър е изразила готовността на страната й да подкрепя нашите усилия и в бъдеще.

Двамата са обсъдили и програмата на германското председателство на съюза, като специално внимание е отделено на две инициативи на Германия - за създаване на единен регистър на осъдените лица в страните в ЕС и за довършване работата по изготвянето на рамково решение за стандартите за процесуалните права.

Георги Петканов се е срещнал и с новия министър на правосъдието на Австрия Мария Бергер. Сред обсъдените теми е сътрудничеството в правната област между двете страни.