През месец май министърът на транспорта Николай Събев възнамерява да организира среща между браншови организации, депутати и представители на автошколи за обсъждане на промени при даване на шофьорски книжки, включително и за листовките.

Това обясни министър Събев в отговор на въпрос на депутата от ПП Настимир Ананиев дали се предвиждат промени в листовките, които не са свързани с войната по пътищата.

Десетки камери следят кандидат-шофьорите на изпита за листовки
Обновена

Десетки камери следят кандидат-шофьорите на изпита за листовки

С металдетектор проверяват изпитваните

Приоритет на министъра е безопасността, поради което са направени промени в ИА "Автомобилна администрация" с цел да се започне да се изпълнява контрол върху работата на товарния автотранспорт.

По думите на министъра "основна причина за щетите с жертви на пътя са товарните камиони". Поради това вече има система, която да направи реформа в броя на администрациите, регионалните звена и дирекции, които ще упражняват този контрол. Събев е привърженик също на това да има повече полигони и повече практически изпити за кандидат-шофьорите, каквато е системата и в Австралия, и в САЩ, където проверките за каране на кола са много сериозни. В тази връзка ще се направи срещата през май месец.

По въпроса за авиолинията София-Скопие, зададен от бившия регионален министър, а сега депутат от ГЕРБ Петя Аврамова, Събев отговори, че е започнала продажбата на билети в петък и са предвидени и уикенд пакети на македонския пазар, както и включване на продажбата на билети в офисите на "България ер".

Министър Николай Събев коментира и парите за авиопревозвачите. По думите му се чака потвърждение и нотификации от ЕК. Макар да получи забележка от Халил Летифов от ДПС, че по темата има нотификации от ЕК и трябва да се провери.

Летищата ни във Варна и в Бургас са анулирали 14 полета от и до Москва

Летищата ни във Варна и в Бургас са анулирали 14 полета от и до Москва

Планирани били около 2000 самолето-движения до Русия