Кандидат-шофьорите в София ще попълват листовките си в нова сграда, в която има най-съвременна техника за наблюдение, съобщи Нова телевизия. На откриването на залите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" бяха служебният транспортен министър Георги Тодоров и шефът на Агенцията Бойко Рановски.

Кандидати-водачите ще бъдат наблюдавани от десетки камери, а резултатът от изпита ще се генерира веднага от специална система.

Дават почти 1 млн. лв. за нови таблети на „Автомобилна администрация“

Дават почти 1 млн. лв. за нови таблети на „Автомобилна администрация“

Скоро цифровизират и 7 услуги за шофьорите

Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" вече има две нови изпитни зали. Първият теоретичен изпит в тях бе проведен днес при спазване на строги противоепидемични мерки. Изпитният процес е дигитализиран и се наблюдава с камери.

Служителите в администрацията разполагат с метал детектор, за да е сигурно, че хората, за които предстои изпит, няма да внесат в залите забранени предмети. На ден през залите ще минават шест изпитни групи или по около 120 души седмично.

"Всичко е електронизирано, елиминиран е субективният фактор, самите кандидати веднага след провеждане на изпита научават своите резултати. Администрацията ще може по-спокойно да върши своята работа", обясни министърът на транспорта Георги Тодоров. 

Новите изпитни зали са отделени от основната сграда, в която са разположени служителите на областния отдел. Това ще раздели потоците от хора. "Това значително ще подобри средата за работа на служителите, както и условията за кандидатите при полагане на теоретичните изпити", изтъкна Георги Тодоров.

В реновираната сграда има място за изчакващите кандидати, с наличен санитарен възел, като е осигурен лесен достъп и за кандидати с увреждания. "Капацитетът на всяка от двете зали е увеличен с две изпитни места - от 11 на 13. На ден в София минават 6 групи на изпит. С новата организация ще бъдат изпитвани с 24 кандидати повече на ден. Продължаваме обновяването и в други дирекции. В Благоевград вече има нова изпитна зала, в едно с гише за обработка на административните документи", допълни министър Георги Тодоров.

Бойко Рановски поема "Автомобилна администрация" 

Бойко Рановски поема "Автомобилна администрация" 

Предложението е на министъра на транспорта Ивайло Московски

"Присъствието на нашия служител вътре в залата е доколкото да свери самоличността на кандидата, да свали личната карта, да заснеме лицето на кандидата, вътре има камери, които правят заснемането. Системата му определя на кое работно място да седне, системата му генерира изпитния тест", обясни Бойко Рановски, директор на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация".

Относно часовете за кормуване министърът на транспорта беше категоричен, че те трябва да се увеличат, но за целта ще е необходима нова среща с бранша.

На въпрос за напрежение сред работниците на пристанище Варна заради очаквани съкращения, министърът каза, че няма да има съкращение на служителите в порта. "Това мое решение беше съобщено по време на среща с КНСБ. Същото обявих и пред борда на директорите при посещението ми в пристанището. Те трябва да търсят други резерви и възможности за развитие на порта", допълни служебният министър Георги Тодоров.