Проблемът с темата с вноса на украинско зърно тръгва като пропаганда на руската държава. Служебното правителство наложи забраната с искане до Европейската комисия и стриктно спазваше тайните завети на Руската федерация. Протестът има политически оттенък с цел дестабилизирането на ясната политическа посока на България. Това заяви категорично Георги Гвоздейков в студиото на БиТиВи.

Според министъра тези хора не искат диалог и се държат като малки деца, търсят конфронтация с правителството.

Той увери, че България няма какво да загуби от вноса на украинско зърно. Държавата има за цел да осигури коридор на солидарност до пристанище, където зърното да бъде изнесено. Той подчерта, че правителството няма да се откаже от забраната за внос на украинското зърно.

Аграрната камара: Среща за зърното имаше, но гласуване с протокол - не

Аграрната камара: Среща за зърното имаше, но гласуване с протокол - не

На Консултативни съвети нямало смисъл да ходят, тъй като били непродуктивни и безрезултатни

За падналия дрон с взривно устройство край Тюленово, Гвоздейков изтъкна, че в Черно море отдавна се извършват маневри от Руската федерация. Има координация по темата, МВР е отцепило терена, а Министерство на отбраната трябва да обезвредят взривното устройство. Гвоздейков ще свика незабавна среща с Морска администрация и заедно с МВР и Министерство на отбраната ще коментират какви мерки трябва да бъдат предприети за безопасността на гражданите.

Според него трябва да има сериозен европейски отговор на дроновете. Колкото по-бързо станем част от Шенген, толкова по-бързо и границата ще стане по-силна, сигурен е Гвоздейков.

Относно хеликоптерите за спешна медицинска помощ по въздуха Гвоздейков посочи, че първият хеликоптер, който трябва да получи България, е в процес на сглобяване. До 15 януари медицинският хеликоптер трябва да бъде включен в мисии за спасяване на човешки живот, съобщи министърът.

Пристигна наземното оборудване за медицинските хеликоптери

Пристигна наземното оборудване за медицинските хеликоптери

До края на годината "България Хели Мед Сървиз" ЕАД ще има лиценз за авиационен оператор

Той обясни, че вчера е заминалата първата група пилоти за обучение за спешната медицинска помощ по въздуха. На 24 септември заминават и инженерите.

Оперативните бази за медицинските хеликоптерите вече са собственост на Министерство на здравеопазването. Шестте бази са разположение в София, Пловдив, Сливен, Търговище, Габровница и Долна Митрополия. Площадките, където трябва да кацат хеликоптерите, са в засилен процес на лицензиране.