Министерството на финансите е категорично против въвеждането на намалена ставка на ДДС за основни хранителни продукти от малката потребителска кошница, тъй като загубите за държавния бюджет ще възлизат на 895 милиона лева, които няма как да бъдат компенсирани, отбелязва "Нова телевизия".

В малката потребителска кошница са вписани определен тип продукти, което ще създаде проблем, тъй като намалената ставка за хляб "Добруджа" ще породи въпрос - например - защо не за останалите видове хляб.

Подобна е ситуацията с рибата, като в малката кошница фигурира само замразена, а диференцираната ставка ще е стимул и за измами, тъй като всички видове риба в магазина в един момент ще се продават с етикет "Замразена" - дават пример експертите от финансовото министерство.

Заведенията пришпорват депутатите да запазят намаленото ДДС за бранша

Заведенията пришпорват депутатите да запазят намаленото ДДС за бранша

"Сравняваме часовниците си с Европа за ваксини , но стане ли въпрос за намалено ДДС в туризма, стрелките спират"

Те са пресметнали също, че ако се намали ДДС за всички хранителни продукти, а не само тези от малката кошница, загубата за бюджета ще е 1 милиард и 200 хиляди лева, което е трудно за компенсация с други приходи. Освен това всяко намаляване на ДДС за определени стоки води до административна тежест и данъчни измами, а и кризисното намаляване на ДДС за ресторантите не доведе до намаляване на крайните цени за потребителите, аргументират се от Министерството на финансите.

В хода на дискусията стана ясно, че Министерството няма да подкрепи и внесения от ИТН законопроект за намаляване на ДДС върху плодовете и зеленчуците с мотив, че няма доказателство, че това са социално значими стоки.