Сравняваме часовниците си с Европа за ваксини и зелени сертификати, но когато стане въпрос за намалено ДДС в туризма, нашите стрелки спират. Това заявяват в своя позиция от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Те подчертават, че няма нищо по-нормално в европейски мащаб туристическият бранш да работи с диференцирана ставка ДДС, като това трябва да е по принцип, а не заради пандемията или други форсмажорни обстоятелства.

Страните в Европа, които отдавна искаме да настигнем по стандарт на живот, доходи, качество на предлаганата услуга, интерес към продукта и т.н., отдавна са осъзнали, че няма по-справедливо и реално решение от това един сектор да работи с по-различни условия от гледна точка на данъчното законодателство, подчертават от БАЗ и СЗБ.

Тристранката не удължи намаленото ДДС за заведенията

Тристранката не удължи намаленото ДДС за заведенията

Синдикатите "за" намаленото ДДС за книгите, но с контрол

Те негодуват, че у нас всичко е "на парче", от днес за утре и в последния момент.

От бранша напомнят, че намалената ставка за ДДС изтича в края на годината и въпреки подадените сигнали и очакванията днес да се гласува удължаването й в Народното събрание, това не се е случило.

По тази причина ресторантьорите отново настояват за спешно гласуване за запазване на диференцираната ставка от 9% ДДС за хотели и ресторанти като постоянна и безсрочна мярка.

От БХРА настояват да остане намаленото ДДС за туризма

От БХРА настояват да остане намаленото ДДС за туризма

Евентуални проблеми в туристическия сектор биха разклатили сериозно и пазара на труда