За оставане на намалените ставки на ДДС за хотелите и ресторантите се обявиха от Изпълнителното бюро на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

В открито писмо те обявиха, че представители на хотели, места за настаняване, къщи за гости, заведения, ресторанти и кафенета ще защитят с всички възможни средства намалените ставки на ДДС за туристическия сектор. Това ще бъде тяхната заявка към номинирания за премиер от партия "Има Такъв Народ" Николай Василев - мярката, която изтича в края на годината, да бъде удължена.

Слави Трифонов: ИТН без коалиция, предлага свой кабинет
Обновена

Слави Трифонов: ИТН без коалиция, предлага свой кабинет

Издигат Николай Василев за премиер, Любомир Дацов за икономически министър

Мнението на зам.-председателя на БХРА Атанас Димитров е за по-ниски ставки за туризма. От организацията се позовават, че държави в Европейския съюз също са намалили данъчните ставки за хотели и заведения като най-работеща мярка за оцеляване и развитие на бизнеса в пандемията на КОВИД-19.

Тенденцията за по-ниски ставки е видима във всички страни от ЕС, показват данните на ХОТРЕК - Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета, на която БХРА е единствен пълноправен член за България. 

Глобяват заведения, начислявали 9% ДДС на храната за вкъщи

Глобяват заведения, начислявали 9% ДДС на храната за вкъщи

Част от обектите ще бъдат запечатани за месец

"Туристическият бизнес е свръхконкурентен. И намалените ставки на ДДС на нашите преки и косвени конкуренти в бизнеса ще доведат до по-ниски цени, а оттам и по-голям интерес от страна на клиентите", пишат от бранша.

Ресторантьори искат 9% ДДС и за доставките на храна

Ресторантьори искат 9% ДДС и за доставките на храна

Зведенията са загубили

По думите им този бизнес допринася за между 13 и 15 на сто от БВП всяка година и в него са заети хиляди хора. Ще отстояваме позицията си и правото си на съществуване категорично и до край, подчертават от бранша. На карта са поставени не само работните места на тези близо половин милион души, но и оцеляването, жизнения стандарт и добруването на техните семейства.

Евентуални проблеми в туристическия сектор биха разклатили сериозно и пазара на труда, биха повишили безработицата и ликвидирали поминъка в цели региони, подчерта Димитров.