Заведения за хранене начисляват 9% ДДС за поръчките на храна за вкъщи вместо дължимите по закон 20%. Това са показали проверките на НАП от последните седмици.

От Приходната агенция посочват, че нарушителите ще бъдат глобени и ще им бъдат възложени проверки и ревизии за изчисляване на коректния размер ДДС. Освен това някои от обектите ще бъдат запечатани за срок до 1 месец.

В началото на седмицата данъчните са засекли верига заведения, при която всяка поръчана за вкъщи храна се облага с 9% данък. В НАП постъпват и други жалби за ресторанти и заведения за бързо хранене, които допускат отклонение от законовия ДДС режим.

 Половината заведения ще се възползват от 9% ДДС

Половината заведения ще се възползват от 9% ДДС

Ричард Алибегов: Това не е антикиризна мярка ако целия бранш не може да се възползва от нея

Проверките продължават както на място в заведенията, така и чрез онлайн поръчки.

От Приходната агенция напомнят, че от началото на юли тази година се прилага намалена ставка на ДДС от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Намалената ставка за ресторантьорски и кетъринг услуги обаче е валидна само за предлаганите храна и съответно обслужване за консумация на място.

От НАП са започнали информационна кампания за разясняване на новия ДДС режим сред заведенията и обектите, които предлагат храна за вкъщи.

Припомняме, на 11 и 12 май се проведе среща между представители на ресторантьорския бранш и министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев.

На срещата беше постигната договорка за незабавна помощ от страна на правителството, която се изразява в намаляване на ставката на ДДС на 9% за сектора.

Намалиха на 9% ДДС-то за туризма, ресторантите и книгите

Намалиха на 9% ДДС-то за туризма, ресторантите и книгите

Предложението мина със 107 гласа "за", "против" - 1 и "въздържали се" -68