Собствениците на заведения настояват за по-нисък ДДС и върху доставките на храна по домовете, съобщава БНР.

Заради кризата с коронавируса половината от заведенията са загубили между 40 и 50% от оборота си. По тази причина според 65% от ресторантьорите намалението на ДДС от 20 на 9% трябва да остане постоянна мярка.

 Половината заведения ще се възползват от 9% ДДС

Половината заведения ще се възползват от 9% ДДС

Ричард Алибегов: Това не е антикиризна мярка ако целия бранш не може да се възползва от нея

Освен това те искат доставките също да се облагат с по-ниската ставка.

Емил Коларов от Сдружението на заведенията заяви, че не вижда никаква логика храната, която се поръчва за вкъщи или офиса, да бъде изключена от диференцираната ставка, при положение че се приготвя от същия персонал.

Ресторантьорите твърдят, че на месец харчат между 200 и 2000 лева за предпазни средства.

Ресторантьорите разочаровани от колегите си, които хитруват с ДДС-то

Ресторантьорите разочаровани от колегите си, които хитруват с ДДС-то

Настояват виновните да бъдат наказани заради нелоялната конкуренция