Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България са разочаровани от установените от Националната агенция за приходите нарушения да се начислява 9% ДДС при поръчка на храна за вкъщи вместо дължимите по закон 20%.

От двете организации изтъкват, че са положили огромни усилия, за да бъдат чути исканията на бранша и са срещнали разбиране от държавата.

По тази причина за тях било неприемливо "да се хитрува толкова на дребно".

Глобяват заведения, начислявали 9% ДДС на храната за вкъщи

Глобяват заведения, начислявали 9% ДДС на храната за вкъщи

Част от обектите ще бъдат запечатани за месец

От БАЗ и СЗБ посочват, че нямат информация колко техни колеги начисляват 9% ДДС при доставката на храна и въпреки че допускат сред тях има такива, които го правят от незнание, не смятат, че това е масовият случай. Причината е, че информацията за помощните мерки е била широко отразена и всеки заинтересуван е можел лесно да се запознае с правилата.

От бранша призовават виновните да бъдат наказани с цялата строгост на закона. В против случай работещите честно ресторантьори били поставени в положение на нелоялна конкуренция.

Като браншови организации ние имаме ангажимент да защитаваме интересите на сектора си, но няма как да толерираме, когато се извършват нарушения, категорични са от БАЗ и СЗБ.