Разгръщане на национална реклама на България като туристическа дестинация си поставя за цел министърът на туризма Илин Димитров. Три нови туристически аташета зад граница ще изпрати той според плана му за развитие на туризма.

Той се ангажира с провеждане на ясни и прозрачни процедури за отдаване под наем на плажове с участие на КПКОНПИ, МВР и ДАНС. МВР, КЗП, НАП ще съветват потребителите и търговците с цел ограничаване на сивия туризма. Той има амбицията да укрепи туристическия бранш в дългосрочен план.

При възможност министър Димитров ще коригира ПВУ в сферата на туризма. Димитров изрази надежда с приоритетите си да стопли сърцата на хората и изрази съболезнования към народа на Турция. Министърът обеща прозрачност в работата на ведомството. Приоритетите на МТ са изготвени заедно с бранша, стана ясно от пресконференцията му.

Отново в работата на МТ ще помагат инфлуенсъри. Важно, според него, е начинът по отдаване под наем на националните ни богатства да е прозрачен. Затова освен, че той ще се наблюдава от компетентните органи, но и ще става чрез видеонаблюдение.

Изработва се гаранционен фонд за туроператорите. Работим в правилна посока, изтъкна Илин Димитров. Амбицията му е да се попречи на т. нар. нелегални екскурзии. Предстоят съвместни проверки , стана ясно от думите му и призова да се подават сигнали във ведомството му. Илин Димитров иска да се изготви закон в областта. Трябва са св пресекат тези практики, заяви той. Решават се проблемите на сектора. Като служебен кабинет не можем да правим дълбоки реформи, изтъкна министърът на туризма.

Министърът следи всеки полет до Мексико. Извършена е проверка. Мексиканската страна твърди за последния случай, че туристите не са пътували с пълния набор документи. Три пъти е спаднал броят на немските туристи, обясни още министър Димитров. Тази година ще е тежка, смята още той и изтъкна, че немските туристи за трендоопределящи. Когато те започват да се изтеглят и туристите от другите пазари се отдръпват. Този спад е започнал при ковид и е продължил след старта на войната в Украйна