Министърът на икономиката и индустрията, Богдан Богданов, обяви, че министерството обжалва съдебни решения, които оказват вреда на Държавната консолидационна компания (ДКК). Действията се предприемат с цел възстановяване на финансови щети, нанесени през предишни години.

В рамките на исканите възстановявания са включени загуби, свързани с ремонтите и реконструкциите на язовирите, нереализираният правителствен комплекс и рамковият договор с търговско дружество "Кемира". Съгласно министерството, държавата претендира за над 75 милиона лева във връзка с цесия от 2018 г.

Министерството обжалва също и решение, отхвърлящо иск за установяване на вземания от "Кемира" ЕООД, свързани с цесията, поради липса на оригинални документи. Тези действия представляват следващата стъпка от страна на държавата в процеса на възстановяване на средства, изхарчени в миналото, базирани на решения без необходимата документация и финансова обосновка.

Също така са предприети са мерки за възстановяване на близо 70 милиона лева без ДДС, изплатени през 2020 г., свързани с несъздадения правителствен комплекс от ДКК. Тези средства са предназначени да покрият задълженията към Българската банка за развитие и да избегнат допълнителни разходи за данъкоплатци и лихви.

Купени цесии от ДКК ощетяват държавата с над 97 млн. лева

Купени цесии от ДКК ощетяват държавата с над 97 млн. лева

Икономическият министър сезира ДАНС и прокуратурата