Пореден удар за Държавната консолидационна компания (ДКК), при който потенциално държавата е ощетена с 97 млн. лева. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на брифинг днес.

По негови думи ДКК е изгубила на първа инстанция дело за 75 млн. лева. Той поясни, че е постановено решение, с което искът за установяване на вземанията, от Кемира ЕООД по сключен между ДКК и "Мaлаз" ЕООД договор за цесия, е отхвърлен. Договорът за придобиването на вземания е на стойност 97,4 млн. лева. Това са нови финансови щети за държавата, обобщи Богданов.

Той заяви, че става въпрос за цесии, които ДКК е придобила през 2018 г. в договор с дружеството "Малаз". Те са придобити от КТБ чрез дружества в орбитата на банката, включително и дружеството "Кемира", което е акумулирало тези задължения, които впоследствие придобива ДКК. Министърът поясни, че договорът между "Малаз" и ДКК за придобиването на вземания е на стойност 97,4 млн. лева. Срещу тази сума ДКК е изплатило на "Малаз" 24,352 млн. лева.

Той допълни, че след проверка се е оказало, че на 8 януари 2018 г. министерството получава доклад от ДКК от страница и половина, в който се посочва, че ДКК иска да започне преговори с потенциален продавач на въпросните задължения. Ден по-късно ДКК решава да придобие задълженията и в нов доклад до министъра се иска разрешение да подпишат договора за цесията. Разрешението е получено в края на деня - 10 януари.

Богдан Богданов: Рокадите в ДКК се правят, за да се решат проблемите в дружеството

Богдан Богданов: Рокадите в ДКК се правят, за да се решат проблемите в дружеството

Там където хората не си вършат работата, те трябва да бъдат сменяни

Според Богданов е изключително притеснителен фактът, че за два дни държавата решава да придобие задължение от 97 млн. лева. "На 10 януари, ДКК получава подписа на министъра. На два транша са платени средствата - през януари и в средата на февруари (25 млн. лв.). Така е придобит дълг от 97 млн. лв., който в момента е в баланса на ДКК", уточни той.

По негови думи ДКК е загубила делото, защото не е успяла да покаже необходимите документи, които са основание, за да докаже претенцията си срещу "Кемира". Той отбеляза, че в Министерството на икономиката и индустрията и в ДКК липсват договорът за цесия.

Богданов заяви, че с правния екип на ДКК се обсъждат стъпките, които ще бъдат предприети.

Към момента по делото държавното дружество трябва да заплати такса от 750 000 лв. Ако се вземе решение за обжалване обаче, сумата ще нарасне до 1.5 млн.

Министърът обяви, че още днес ще бъдат сезирани ДАНС и прокуратурата - от една страна заради липсата на документи, и от друга - за да бъде установено как документ без подпис е породил правно основание.

ДКК губи 50 млн. заради загубени документи
Обновена

ДКК губи 50 млн. заради загубени документи

Причината - фирмата-длъжник е завела дело за изтекла давност

По отношение на нереализирания правителствен комплекс министърът посочи, че е поискано възстановяване на средства от изпълнителя в размер на 66 млн. лева, които са платени авансово без обществена поръчка. През следващата седмица се очаква отговор за връщането на сумата по сметка на "Монтажи" ЕАД и оттам към ДКК.

Богданов обясни, че това трябва да се случи в спешен порядък заради лихвите, които текат всеки ден. За платените авансово над 80 млн. лв. за нов правителствен комплекс ДКК ползва кредит от Българската банка за развитие и плаща милиони за лихви на година, припомнят от ведомството.

Министърът посочи, че дружествата, чийто принципал е ДКК, вече имат изготвени бизнес програми, направени са финансовите отчети за 2021 г. и за 2022 г. Той обяви, че предстоят конкурсите за нов управленски екип като се гарантира прозрачност при тяхното провеждане.

Той изчисли, че потенциалните финансови щети за ДКК до момента са близо 700 млн. лв. В тях се включват загубите за ремонтите и реконструкциите на язовирите, за нереализирания правителствен комплекс, за рамковия договор за придобиване на вземания и дялови участия между ДКК и Мaлаз ЕООД, както и за разходите по заведеното дело по казуса.